Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.5°C17.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C17.1°C
3 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.9°C12.9°C
2 BF 54%
«Πάσχα στο χωριό» / Ποιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς θα απαγορευτούν – Αναμένονται ανακοινώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πάσχα στο χωριό» / Ποιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς θα απαγορευτούν – Αναμένονται ανακοινώσεις

Διόδια Ελευσίνα
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Αποφασισμένη να κλείσει ερμητικά τις εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων η κυβέρνηση, αφού εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας στερεί για δεύτερη χρονιά από τους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Ήδη έχουν ξεκινήσει αυστηροί έλεγχοι της ΕΛΑΣ στα διόδια, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις διαπεριφερειακών μετακινήσεων, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για μετακίνηση για θέματα υγείας θα απαιτείται έγγραφο μόνο από δημόσια δομή, ενώ η μετάβαση σε κηδεία θα γίνεται μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου. «Κόβεται», όπως όλα δείχνουν ως αιτία μετακίνησης η συγκομιδή προϊόντων, ενώ η μετάβαση σε μόνιμη κατοικία θα πραγματοποιείται μόνο το Ε9 και θα είναι εφάπαξ, χωρίς επιστροφή.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα είτε το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά είτε και νωρίτερα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα «μπλόκα» της αστυνομίας και οι δικαιολογίες των οδηγών

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις, χιλιάδες είναι αυτοί που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ ήδη από σήμερα. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς στα διόδια της Ελευσίνας, με τα Ι.Χ. να σχηματίζουν ουρές που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο καθώς η αστυνομία περιόρισε σε μόλις δύο τις λωρίδες για να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους των δικαιολογητικών όσων έφευγαν από την Αθήνα.

Διόδια Ελευσίνα
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Έτσι, παρά τις ευφάνταστες δικαιολογίες που χρησιμοποίησαν, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν νικημένοι στην πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας, αλλά στο πορτ μπαγκάζ είχε τη σούβλα για το αρνί. Κάποιοι επικαλέστηκαν ως δικαιολογία ότι «έσπασαν τα νερά» στο εξοχικό τους, αλλά δεν έπεισαν τους αστυνομικούς.

Κάποιοι άλλοι επέδειξαν χαρτί οδοντιάτρου στο Κιλκίς για να περάσουν τον έλεγχο, αλλά ατύχησαν γιατί ο αστυνομικός τηλεφώνησε επί τόπου στον οδοντίατρο για να διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε κανένα προγραμματισμό ραντεβού. Πάντως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, υπήρχε και περιστατικό με μία οικογένεια που επέδειξε χαρτί κτηνιάτρου για το σκυλί τους και στους οποίους φέρεται να επετράπη η διέλευση με προορισμό την Αρκαδία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι έλεγχοι εντείνονται από σήμερα, κυρίως στα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, και ως εκ τούτου όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα θα γυρίζουν πίσω. 
 
«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», ανέφεραν οι αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, επιστρατεύονται επίσης ελικόπτερα και drones.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL