Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Κωστής Χατζηδάκης / Στρώθηκε ο δρόμος για ιδιώτες στον υπολογισμό των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Χατζηδάκης / Στρώθηκε ο δρόμος για ιδιώτες στον υπολογισμό των συντάξεων

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση ενός βασικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, αυτού του υπολογισμού των συντάξεων, καθώς η τροπολογία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη υπερψηφίστηκε κι ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση έχει τον διπλό στόχο να μεταθέσει τις ευθύνες της για τον υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων επί ημερών της, αλλά και να προωθήσει το «νεοφιλελεύθερο αφήγημα» για το «κακό» και «γραφειοκρατικό» Δημόσιο, ώστε να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών προς όφελος κυρίως των μεγάλων ιδιωτικών δικηγορικών και λογιστικών γραφείων.

Επιπλέον αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση καταφεύγει στη λύση της ιδιωτικοποίησης του υπολογισμού των συντάξεων και δεν προχώρησε σε προσλήψεις για τη στελέχωση του ΕΦΚΑ, ή δεν ολοκλήρωσε το έργο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για ψηφιακή αναβάθμιση του ασφαλιστικού ιστορικού που ήδη έχει κοστίζει στον φορολογούμενο 6 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική γιατί το σύνταγμα ορίζει ρητά ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι αποκλειστική μέριμνα του κράτους, ενώ προειδοποίησε ότι η ρύθμιση δεν είναι προσωρινή, λόγω της έντασης του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά μόνιμη.

Από την τσέπη τους

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η τροπολογία υποχρεώνει τους συνταξιούχους να πληρώσουν από την τσέπη τους για την απόδοση της σύνταξής τους, δηλαδή για μια αυτονόητη υποχρέωση του Δημοσίου για την οποία έχουν ήδη πληρώσει, ενώ χαρακτήρισε «κοινωνικά και ταξικά απαράδεκτη» την πρόβλεψη ότι ο ασφαλισμένος που έχει να πληρώσει προηγείται στην απόδοση της σύνταξης από κάποιον με προγενέστερη αίτηση.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εκβιάζει τα στελέχη του ΕΦΚΑ «να μην κάνουν σωστά τον έλεγχο» των φακέλων που προετοιμάζουν οι ιδιώτες, καθώς ορίζεται αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών, ενώ, σε περίπτωση που δεν υπογράψουν, θα ισχύει ο φάκελος όπως τον κατέθεσε ο ιδιώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε ότι η τροπολογία, πέρα από την αντισυνταγματικότητά της, θα κοστίσει και δεκάδες εκατ. ευρώ, ενώ βάζει τον «σπόρο» για το «φακελάκι» σε σχέση με τη διαδικασία απόδοσης της σύνταξης. Μάλιστα αντέδρασε στις «αλχημείες» Χατζηδάκη με τα νούμερα των εκκρεμών συντάξεων τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε 120.000 - 130.000 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 400.000 - 450.000.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι η τροπολογία αποδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση για ψηφιακή απόδοση της σύνταξης, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου προειδοποίησε ότι οι πολίτες οδηγούνται σε «θερμοκήπιο συναλλαγής».

«Αν θέλατε να λύσετε το πρόβλημα, θα προσλαμβάνετε εργαζόμενους στον ΕΚΦΑ, δεν θα απολύατε» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης εξαγγελίας για την ψηφιακή σύνταξη χλεύασαν τα στελέχη της Ελληνικής Λύσης.

Στοχοποίηση του ΕΦΚΑ

Ο Κ. Χατζηδάκης κατέφυγε πάλι στην στοχοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και των υπαλλήλων του... ευχαριστώντας την αντιπολίτευση που δεν ψήφισε την τροπολογία διότι με αυτόν τον τρόπο συντάσσεται με το... «τέρας της γραφειοκρατίας» και «χαρίζει» στην κυβέρνηση τους συνταξιούχους! Μάλιστα αναφέρθηκε με χαιρεκακία στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των εργαζόμενων του ΕΦΚΑ.

Σε αντίστοιχη τακτική με τη μη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση συνειδητά δεν προχωρά σε προσλήψεις στον ΕΦΚΑ, αλλά σε ανάθεση σε ιδιώτες, καθώς το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι... προσωρινό. Υποστήριξε ότι «νομιμοποιείται» μια κατάσταση που ήδη ίσχυε ανεπισήμως, δηλαδή η αξιοποίηση δικηγόρων και λογιστών για την απόδοση της σύνταξης. «Αυτό που γινόταν από το παράθυρο να γίνεται από την πόρτα» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υποστήριξε αρκετές φορές ότι οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται από τον ΕΦΚΑ και όχι από τον συνταξιούχο. Αντιδρώντας στην κριτική ότι καθιερώνεται η αρχή «ο έχων πληρώνει», ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτό ισχύει και σήμερα και ότι, αντίθετα με την τροπολογία, «σταματάει το ολιγοπώλιο» των μεγάλων γραφείων, καθώς κάθε πιστοποιημένος επαγγελματίας θα μπορεί να ασχοληθεί με το ζήτημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL