Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Σχολεία / Παράταση χωρίς εξετάσεις, αλλά με «κόφτη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Παράταση χωρίς εξετάσεις, αλλά με «κόφτη»

ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Τη ματαίωση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, την παράταση της σχολικής χρονιάς, την έναρξη των Πανελλαδικών στις 14 Ιουνίου, την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την έναρξη των κατατακτήριων μετά τις 20 Μαΐου ανακοίνωσε χθες, κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από κοινού με την υφυπουργό Ζ. Μακρή και τον γ.γ. του υπουργείου Α. Κόπτση. Με self tests η επαναλειτουργία των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων, ενώ «στον αέρα» είναι η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων και οι πρακτικές ασκήσεις.

Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Δόθηκε τέλος στην αγωνία των μαθητών, αφού η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τη ματαίωση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η ακύρωση, όπως είπε, έγινε εξαιτίας της γενικευμένης πίεσης της χρονιάς λόγω πανδημίας και προκειμένου να αφιερωθεί χρόνος για τη διά ζώσης εμβάθυνση της ύλης. Μάλιστα, το ΙΕΠ έδωσε οδηγίες στα σχολεία σχετικά με την κάλυψη της ύλης.

Παράταση σχολικής χρονιάς

Παράλληλα, η υπουργός ανέφερε ότι η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι τις 25 Ιουνίου για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και έως τις 11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια.

Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των Πανελλαδικών εξετάσεων, η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε την έναρξή τους στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Η εξειδίκευση των μέτρων προστασίας για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές θα συζητηθεί στη συνέχεια με την επιτροπή.

Αναφορικά με τις κατατακτήριες εξετάσεις, θα πραγματοποιηθούν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ θα υπάρξει και σχετική Υπουργική Απόφαση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κανονικά θα εφαρμοστεί η ΕΒΕ

Ερωτηθείσα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η υπουργός υπογράμμισε ότι θα ισχύσει κανονικά από φέτος, ενώ ο ακριβής αριθμός των εισακτέων ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ υπολογίζεται ότι θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας περισσότερους από 25.000 εισακτέους, ενώ πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η μη εφαρμογή της δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω πανδημίας.

Αγωνία για πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις

«Στον αέρα» παραμένει το ζήτημα των πρακτικών, κλινικών ή εργαστηριακών ασκήσεων. Σύμφωνα με την υπουργό, ήδη πραγματοποιούνται οι πρακτικές στις επιστήμες Υγείας μόνο για τους επί πτυχίω φοιτητές, ενώ γίνεται συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών για την επέκταση σε άλλους κλάδους και σε άλλα έτη, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση.

Αναφορικά με την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, η υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να επιλέξουν αν θα γίνει διά ζώσης ή εξ αποστάσεως. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση ή θετική εισήγηση της επιτροπής.

Με... self tests η επαναλειτουργία των υπόλοιπων βαθμίδων

Η επαναλειτουργία των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) στις 10 Μαΐου θα γίνει ξανά με μοναδικό «μέτρο προστασίας» τα υποχρεωτικά self tests. Αυτά θα πρέπει να διενεργούνται δύο φορές την εβδομάδα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολείων, οι οποίοι θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Ερωτηθείσα για την αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές Λυκείου την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει καθώς «έχει τριπλασιαστεί το δείγμα και τα νούμερα αφορούν μια διευρυμένη βάση», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα θετικά self tests σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι 1.753.

«Στον αέρα» η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων

«Δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση στην επιτροπή των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων» ανέφερε η υπουργός, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, η Ν. Κεραμέως είπε ότι έχουν γίνει πάνω από 7.000 δόσεις στους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και πάνω από 9.500 δόσεις στους εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης με αδιάθετες δόσεις εμβολίων, υπενθυμίζοντας ότι προχθές άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν τονίσει πολλάκις ότι οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων, δεδομένου ότι η πλειονότητά τους ανήκει σε ευπαθείς ομάδες. Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την εκπνοή του σχολικού έτους, ενώ η ολοκλήρωση των εμβολιασμών αναμένεται να γίνει μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων τον Ιούνιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL