Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Πρόσφυγες / Μόλις επτά οι μαθητές από τα ΚΥΤ στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες / Μόλις επτά οι μαθητές από τα ΚΥΤ στα σχολεία

ΜΑΘΗΤΕΣ

Σοβαρή παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος των προσφυγόπουλων που ζουν σε δομές φιλοξενίας και κέντρα υποδοχής (ΚΥΤ) στην εκπαίδευση διαπιστώνει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης και επιβεβαιώνει τις σχετικές εκθέσεις και διαπιστώσεις οργανώσεων όπως η RSA ή το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που διοργάνωσε χθες σχετική διαδικτυακή εκδήλωση.

Όπως σημειώνει το πόρισμα, ο κύριος όγκος των προσφυγικών πληθυσμών που διαμένουν στις δομές και τα ΚΥΤ του υπουργείου Μετανάστευσης παραμένει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος τουλάχιστον έως την έναρξη του τρέχοντος έτους, επομένως μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς. Οι αιτίες που καταγράφει είναι: καθυστερήσεις στις επιμέρους διαδικασίες, αδράνεια της διοίκησης (ιδίως στα ΚΥΤ), υποστελέχωση (σε τάξεις υποδοχής, ΔΥΕΠ κ.λπ.), προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών/τριών, παρατεταμένος αποκλεισμός των δομών λόγω πανδημίας, μη διενέργεια εμβολίων, προβληματική στάση διευθυντών σχολείων και διευθύνσεων εκπαίδευσης, έλλειψη θέσεων στα σχολεία και μη έγκαιρη δημιουργία νέων.

Στον αποκλεισμό ή/και κατά περίπτωση την αποσχολειοποίηση συνέτεινε και συντείνει μέχρι σήμερα (σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία) και η αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η έρευνα έγινε σε 36 δομές φιλοξενίας και ΚΥΤ, που βρίσκονται υπό την ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι το 62% των προσφυγόπουλων σχολικής ηλικίας που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας και στα ΚΥΤ των νησιών εγγράφονται στα σχολεία και τις τάξεις υποδοχής, ωστόσο το ποσοστό των παιδιών που φοιτά πραγματικά ανέρχεται μόλις στο 14,2%!

Αναλυτικότερα, στις δομές φιλοξενίας διέμεναν, τον Ιανουάριο του 2021, 10.431 παιδιά σχολικής ηλικίας. Από αυτά είχαν εγγραφεί στα σχολεία τα 6.472 και φοιτούσαν μόλις 1.483. Το δε 82% των κέντρων φιλοξενίας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Συνηγόρου του Πολίτη δήλωσε αδυναμία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω έλλειψης εξοπλισμού και πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ο αποκλεισμός των παιδιών των ΚΥΤ είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, μόλις επτά παιδιά φοιτούσαν τον Ιανουάριο του 2021 σε σχολεία και στα πέντε νησιά του Β. Αιγαίου, ενώ στο σχολείο ήταν εγγεγραμμένα στα σχολεία 178, σε σύνολο 2.090 παιδιών σχολικής ηλικίας!

«Υπάρχουν δομές που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις σχολικές ανάγκες των παιδιών και αυτό μας δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά δεν σχετίζονται αμιγώς με την πανδημία», σημείωσε, κατά την προχθεσινή εκδήλωση του ΕΣΠ, η Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, τονίζοντας ότι η έρευνα δείχνει «αποσχολειοποίηση και συναισθηματική και ψυχική αποθάρρυνση μεγάλου πληθυσμού των παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία». Το πόρισμα διευκρινίζει ότι η πολιτεία ασχολείται μόνο με τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, θεωρώντας προφανώς ότι μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση οφείλει να προσφέρει στα προσφυγόπουλα.

Στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση κατά την πανδημία και ιδιαίτερα με την τηλεκπαίδευση και στα παιδιά προσφύγων μεταναστών αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στην εκδήλωση του ΕΣΠ, χαρακτηρίζοντας «αντιπαιδαγωγική και αντιδημοκρατική επιλογή την πρόταση της υφυπουργού Μετανάστευσης για μαθήματα μέσα στους καταυλισμούς».

Συνήγορος του Πολίτη:

Η Ελληνική Πολιτεία παραβιάζει το στοιχειώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών στις δομές φιλοξενίας και τα ΚΥΤ, διαπιστώνει το πόρισμα, καθώς μόλις το 14,2% φοιτά πραγματικά, από το 62% των εγγεγραμμένων παιδιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL