Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Πρόσφυγες / Στα κράτη η ευθύνη για την εξαφάνιση ασυνόδευτων ανήλικων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες / Στα κράτη η ευθύνη για την εξαφάνιση ασυνόδευτων ανήλικων

προσφυγες

Τον συμβουλευτικό - καθοδηγητικό της ρόλο προς τα κράτη - μέλη και τις οδηγίες που δίνει σχετικά με την ταυτοποίηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις ανάγκες τους περιέγραψε η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο), δείχνοντας και αυτή με την σειρά της τα κράτη - μέλη ως υπεύθυνα και προβάλλοντας ως λύση στην εξαφάνιση των ασυνόδευτων ανηλίκων εντός Ε.Ε. τη “δημιουργία αποτελεσματικών και εναρμονισμένων πρακτικών και συστημάτων εντός του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (CEAS)”, κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων Lost in Europe με θέμα την εξαφάνιση 18.292 ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ε.Ε. κατά την τελευταία τριετία, την οποία η ΑΥΓΗ δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή μαζί με επτά ακόμα ΜΜΕ σε όλη τη Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν σχολιάζει τα προβλήματα που εντοπίζει η έρευνα δεδομένων του Lost in Europe, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα και χώρες που δεν κάνουν καν σχετική καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων στο έδαφός τους, ωστόσο σημειώνει ότι παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στα κράτη - μέλη για τη σωστή και έγκαιρη καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων και την αναγνώριση των ειδικών αναγκών τους, σημείο πολύ σημαντικό για την αποφυγή εξαφανίσεων.

Συλλογή δεδομένων

Σύμφωνα με την απάντησή της, παραδείγματα εργασιών της EASO στην καθοδήγηση των κρατών - μελών σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής για τους ασυνόδευτους ανηλίκου, είναι:

* Παροχή εκπαίδευσης για τους υπαλλήλους ασύλου και υποδοχής σχετικά με την εγγραφή των αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων, συνέντευξη παιδιών και για τον εντοπισμό θυμάτων trafficking.

* Παροχή οδηγιών που καλύπτουν θέματα όπως η αξιολόγηση της ηλικίας, τα βέλτιστα συμφέροντα του παιδιού και η οικογένεια. Ο Οργανισμός αναπτύσσει επίσης διαδικτυακές λύσεις, όπως το εργαλείο EASO για τον προσδιορισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες (IPSN), το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του ιστότοπου EASO.

* Συλλογή δεδομένων σχετικά με αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων για διεθνή προστασία και δημοσίευση αναφορών πληροφοριών για τη χώρα προέλευσης, οι οποίες ασχολούνται επίσης με θέματα που αφορούν ανηλίκους.

* Ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων στα κράτη - μέλη υπό ιδιαίτερη πίεση για τον εντοπισμό και την καλύτερη προστασία των παιδιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται εμπειρογνώμονες για την ευαλωτότητα και τα παιδιά.

* Διενέργεια αξιολογήσεων βέλτιστου συμφέροντος για παιδιά στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

* Βοήθεια στα κράτη - μέλη προκειμένου να ενημερώνουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους σχετικά με τη διαδικασία ασύλου και τα δικαιώματά τους. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή φιλικών προς τα παιδιά υλικών και ακόμη και κινούμενων σχεδίων, όπως αυτό για την αξιολόγηση ηλικίας που παρήχθη μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης πέρσι (μεταφράστηκε επίσης σε γλώσσες των κύριων χωρών προέλευσης).

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο των δημοσιογράφων είχε ζητήσει τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της έρευνάς του από την Europol, την EASO, την Eurostat και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η EASO ανταποκρίθηκε τελικά εκτός της προθεσμίας, γι’ αυτό και η απάντησή της δημοσιεύεται τώρα.

Ο ένας δείχνει τον άλλον

Οι απαντήσεις που είχε λάβει το διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων Lost in Europe συνοψίζονται στο ότι δεν θεωρεί κανείς τον εαυτό του υπεύθυνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή δείχνουν ο ένας τον άλλο ή τις αρχές των κρατών - μελών. Η Κομισιόν παρέπεμπε μάλιστα στη χρησιμοποιηθείσα από το δίκτυο έκθεση του European Migration Network (EMN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020). Ταυτόχρονα, η Κομισιόν σημείωνε ότι έχει υποδείξει στα κράτη - μέλη την ανάγκη να επιληφθούν των προβλημάτων αλλά και ότι η επίτροπος αρμόδια Ιλ. Γιόχανσον έχει δημοσίως εκφράσει την ανησυχία της για τα εξαφανισμένα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL