Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Συνταξιούχοι / Γυρίζουν την πλάτη στην προκαταβολή σύνταξης και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταξιούχοι / Γυρίζουν την πλάτη στην προκαταβολή σύνταξης και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Συνταξιούχοι
EUROKINISSI

Σε φιάσκο εξελίσσεται για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, που θα φτάνει μόλις τα 384 ευρώ. Την πλάτη στο μέτρο έχει γυρίσει η πλειονότητα των συνταξιούχων, που παραμένουν οργισμένοι με το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ και τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αφού πολλοί από αυτούς περιμένουν 2, 3 έως και 4 χρόνια για την απονομή της κύριας σύνταξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 36.000 από τους συνολικά 160.000 συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση της κύριας σύνταξης έκαναν αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης. «Είναι παγίδα» τόνισε χαρακτηριστικά στο Open TV ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. «Μπορεί προσωρινά να ανακουφίσει τον συνταξιούχο, όμως τι προσφέρει στον συνταξιούχο που περιμένει 2 χρόνια να πάρει τη σύνταξή του από τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΙΚΑ;». Τόνισε δε ότι το μέτρο προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία στους συνταξιούχους, που καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, πρέπει να πάνε σε δικηγόρους ή λογιστές και να πληρώσουν 100-200 ευρώ για να κάνουν αίτηση. 

Παράλληλα, εξέφρασε δε τη δυσπιστία των συνταξιούχων απέναντι στην προκαταβολή σύνταξης. Όπως τόνισε, εκτιμούν ότι αν την πάρουν, η κυβέρνηση θα τους ξεχάσει και θα κάνει άλλα δυο χρόνια να τους δώσει την κύρια σύνταξη που δικαιούνται.

Ο Αρ. Κάντας κατήγγειλε ότι ο Κ. Χατζηδάκης εδώ και τέσσερις μήνες αρνείται να δει τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων, αλλά και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Προανήγγειλε δε ότι την ερχόμενη Τρίτη 20 Απριλίου, στις 10 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κλαδικών συνταξιουχικών σωματείων διοργανώνει παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος με αίτημα πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ. «Αυτό είναι το φάρμακο για να εκδίδει συντάξεις» υπογράμμισε.

Στην ίδια εκπομπή παρών ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος, ο οποίος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ισχυριζόμενος ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα πιστώνεται το ποσό των 384 ευρώ στους λογαριασμούς των συνταξιούχων. Δεν είχε όμως να πει κάτι για ποιο λόγο μόνο 36.000 ανταποκρίθηκαν έως τις 31 Μαρτίου, ενώ πρόσθεσε ότι μετά την ημερομηνία αυτή κατατέθηκαν άλλες 1.500 αιτήσεις περίπου. 

Τέλος, ερωτηθείς για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο Ομ. Τσάπαλος ήταν αρκετά αόριστος σημειώνοντας ότι το επικρατέστερο σενάριο για όσους έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, και βγήκαν στη σύνταξη από το 2016 και μετά «το επικρατέστερο σενάριο» να τα λάβουν είναι στα τέλη Μαΐου με τις συντάξεις Ιουνίου, ενώ όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν το 2016 θα τα λάβουν «σε δεύτερη φάση, στις επόμενες ή μεθεπόμενες πληρωμές».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL