Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.2°C29.1°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.5°C26.6°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
25.0°C30.4°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C24.9°C
1 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.5°C23.5°C
2 BF 60%
Διαδικτυακή εκδήλωση / Η παγκόσμια απήχηση της Επανάστασης του 1821
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδικτυακή εκδήλωση / Η παγκόσμια απήχηση της Επανάστασης του 1821

επανάσταση πίνακασ

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση χωρίς αυτή η απήχηση να έχει εξερευνηθεί, πέραν του Φιλελληνισμού. Τους διεθνείς ορίζοντες της Επανάστασης του 21, αποσκοπεί να εξερευνήσει ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, με προσκεκλημένους ερευνητές από όλο τον κόσμο που οργανώνει το επιστημονικό περιοδικό Historein/Ιστορείν με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Το διεθνές συνέδριο που λόγω των εξελίξεων της πανδημίας του κορωνοϊού μεταφέρθηκε για τον Ιούνιο του 2022 θα εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Eπανάσταση εντάχθηκε στην ιστοριογραφία, από την περίοδο του φιλελληνισμού έως την περίοδο της συγγραφής παγκόσμιων ιστοριών, πώς έγινε αντικείμενο συζήτησης στα εθνικά κινήματα αλλά και στην πολιτική επιστήμη, και τέλος πώς την προσεγγίζει σήμερα η πολιτική θεωρία.

Έτσι, την Τρίτη 30 Μαρτίου και ώρα 18.00, πραγματοποιείται μία διαδικτυακή προσυνεδριακή εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν   Κωνσταντίνα Ζάνου (Columbia University),  Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Ευγενία Παλιεράκη (Cergy Paris Université), Δημήτρης Κουσουρής (Πανεπιστήμιο Βιέννης), Άντα Διάλλα (Σχολή Καλών Τεχνών), Δημήτρης Πλάντζος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Κουμπουρλής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μιχάλης Σωτηρόπουλος (ΕΚΠΑ) και Αντώνης Λιάκος (ΕΚΠΑ-Historein). Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Μαριλένα Κατσίμη (δημοσιογράφος ΕΡΤ).

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν θέματα που εξετάζουν την Ελληνική Επανάσταση στο ευρύτερο μεσογειακό γεωγραφικό και πολιτισμικό της πλαίσιο, τη σχέση της με τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, την επίδραση της στα Βαλκάνια και στον Οθωμανικό χώρο, την πρόσληψή της από την Αυτοκρατορική Ρωσία, καθώς και ζητήματα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες, την ευρωπαϊκή ιστοριογραφική παραγωγή για το 1821 και τέλος, τον Αγώνα στην εποχή των ιδεών του φιλελευθερισμού.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν την διαδικτυακή εκδήλωση και να θέσει τις ερωτήσεις του στη συζήτηση μέσω YouTube και μέσω Facebook Live. Επίσης μπορείτε παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο κόμβο του περιοδικού Historein και στον κόμβο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

https://youtu.be/jD_K_iEws8s

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL