Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C19.6°C
4 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
11.5°C16.3°C
4 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.7°C16.9°C
3 BF 45%
Κορωνοϊός / Το «έλα να δεις» γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Το «έλα να δεις» γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής

ΜΕΘ

Ενώ η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» (;) ακόμα με τους κλινικάρχες ενόψει της κορύφωσης του τρίτου κύματος, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν σε κατάσταση black out, καθώς οι «εφημερίες του τρόμου» στο Λεκανοπέδιο τα βρίσκουν ασφυκτικά γεμάτα, με διασωληνωμένους ασθενείς στην αναμονή για κάποιο κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ (τουλάχιστον 60 χθες το βράδυ) και το προσωπικό τους εξουθενωμένο.

Όπως καταγγέλλουν στην ΑΥΓΗ γιατροί του «Ερυθρού Σταυρού», από το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να έχει ενημερωθεί το προσωπικό, χωρίς να έχει βγει πρόγραμμα για τέτοιου είδους εφημέρευση, έβαλαν απροειδοποίητα το εν λόγω νοσοκομείο να εφημερεύσει για ένα 24ωρο για τα Covid περιστατικά.

Δεν έχουν δει περιστατικό κορωνοϊού ποτέ!

«Ήδη (σ.σ.: στις 3.30 χθες το μεσημέρι) γίνεται το ‘έλα να δεις’, οι συσκευές high flow τελειώνουν και η διοικήτρια και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας προσπαθούν να πείσουν τους ειδικευόμενους γιατρούς άλλων, άσχετων ειδικοτήτων (όχι παθολόγους και πνευμονολόγους) να εφημερεύσουν άρον - άρον, χωρίς να έχουν δει περιστατικό Covid στη ζωή τους ποτέ» περιγράφει την κατάσταση πανικού γιατρός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το νοσοκομείο μπήκε αιφνιδιαστικά σ’ αυτή τη λειτουργία χωρίς να έχουν οριστεί ομάδες παραλαβής ασθενών. Από τις 380 κλίνες, ήταν ήδη καλυμμένες οι 190 μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ ήταν γεμάτα και τα 14 τα κρεβάτια των ΜΕΘ - αν κάποιος ασθενής χειροτερέψει, θα πρέπει να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο εφόσον υπάρχει εκεί κενό κρεβάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ δεν ήταν ενήμερο ότι εφημερεύει ο «Ερυθρός», πρόκειται για συμφωνία της διοίκησης με το ΕΚΑΒ που δεν φαίνεται πουθενά (πράγματι, στη λίστα με τα εφημερεύοντα του ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ δεν υπήρχε χθες το εν λόγω νοσοκομείο), κάτι που καθιστά εντελώς παράτυπη τη διαδικασία, αφού δεν υπήρχε γιατρός σε ενεργό εφημερία. Η διοίκηση δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα της ΑΥΓΗΣ, καθώς «πρέπει πρώτα να πάρει σχετική άδεια από την 1η ΥΠΕ».

«Ήρθαν οι επιταγμένοι ιδιώτες γιατροί και ρωτούσαν 'πού να πάμε και τι να κάνουμε;' και κανείς δεν ήξερε να τους απαντήσει. Έγιναν τελικά 'ουρά' ενός παθολόγου για να δουν τι γίνεται, αλλά ακόμα δεν έχουν καθηκοντολόγιο και αρμοδιότητες» συμπληρώνει ο ίδιος γιατρός.

Ο «Ερυθρός» μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο για Covid πριν από μερικές ημέρες. Δηλαδή, ένα δηλαδή γενικό νοσοκομείο που ήταν στις εφημερίες κορμού της 1ης ΥΠΕ (υποστήριζε γενική εφημερία μόνο του), το οποίο ήταν κέντρο τραύματος, έχει βγει από τις γενικές εφημερίες. «Πού πάει άραγε το τροχαίο; Το έμφραγμα πού θα κάνει την αγγειοπλαστική; Το ανεύρυσμα πού θα εμβολιστεί; Πού πάνε όλα αυτά τα περιστατικά αφού έχουν απομείνει μόνο πέντε κρεβάτια για εμβολισμούς; Δεν είναι απλό να λες ότι έγινε Covid ένα κομβικό νοσοκομείο όπως ο 'Ερυθρός', τον οποίο στερείται το ΕΣΥ» είναι η κραυγή αγωνίας των γιατρών.

ΜΕΘ

«Γεννηματάς»: Εφημερία με 5 γιατρούς για 180 ασθενείς

«Μετά την προηγούμενη εφημερία, όταν και σημειώθηκε ρεκόρ με 82 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, το 'Γεννηματάς' κατέληξε με 180 ασθενείς Covid, με γεμάτες όλες τις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ και περίπου 10 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Χρήστος Αργύρης, επικουρικός ακτινολόγος στο «Γεννηματάς» και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.

Χθες το μεσημέρι (24.3) ετοιμαζόταν για ακόμα μία δραματική εφημερία στο νοσοκομείο, ενώ πλέον και η Γ' Παθολογική Κλινική είναι... «επιταγμένη» αποκλειστικά για Covid περιστατικά. Το περασμένο Σάββατο κλήθηκαν να εφημερεύσουν μόλις 2 επιμελητές παθολόγοι και 3 ειδικευόμενοι για τους 180 ασθενείς.

«Το κτήριο 2 έχει γίνει μόνο Covid και όλες οι κλινικές του (Ρευματολογική, Γαστρεντερολογική, Παθολογικές, Ορθοπεδικές και Χειρουργικές) 'μετακόμισαν' σε άλλες πτέρυγες και ορόφους του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα το προσωπικό για όλες τις υπόλοιπες νόσους να είναι πολύ μικρότερο πλέον σε αριθμό» αναφέρει ο Χρ. Αργύρης.

Μπαλάκι οι ασθενείς για να αδειάσουν κρεβάτια

Στο ερώτημα αν θα κατάφερνε το «Γεννηματάς» να αντέξει στη χθεσινή εφημερία, ο Χρ. Αργύρης απάντησε ότι η πληρότητα αυξάνεται τεχνητά, καθώς, για παράδειγμα, στην προηγούμενη εφημερία υπήρχε η εντολή για εξιτήρια και οι ασθενείς που εισάγονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μπορεί να βρεθούν την άλλη μέρα σε κάποιο άλλο. «Σπάει η ‘ιατρική συνέχεια’ και οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι για να αδειάζουν κλίνες για τα περιστατικά Covid» καταγγέλλει ο επικουρικός γιατρός. Θεωρεί δε εξίσου επικίνδυνο για τους ασθενείς το «εντέλλεσθαι» των διοικήσεων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να φροντίζουν Covid ασθενείς.

Ο Χρ. Αργύρης πιστεύει ότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να πέσει όλο το βάρος στα δημόσια νοσοκομεία (και μάλιστα χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις) προκειμένου να παραμείνουν Covid free οι ιδιωτικές κλινικές. Κάτι που αποδεικνύεται εγκληματικό όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, όπως συνέβη και στο «Λαϊκό»: το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία των εργαζόμενων, δύο ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο περιμένοντας να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ (avgi.gr, 24.3.21).

Στην τελευταία γενική εφημερία γέμισαν και τα 90 κρεβάτια για κορωνοϊό, υπήρχαν 7 ασθενείς σε ράντζα και 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ επί ημέρες (όχι απλώς για ώρες), με φορητές οβίδες οξυγόνου «και η διοίκηση απειλεί ότι θα καταγγείλει το σωματείο για διασπορά ψευδών ειδήσεων» δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο «Λαϊκό» Τάσος Αντωνόπουλος, ζητώντας και αυτός «επίταξη τώρα των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL