Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Το Καρτιέ Λατέν της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Καρτιέ Λατέν της Αθήνας

ΝΕΑΠΟΛΗ

Κάθε μεγάλη πόλη έχει τη γειτονιά των φοιτητών και των καλλιτεχνών. Αυτό που πρεσβεύει στο Παρίσι το Καρτιέ Λατέν, η μποέμικη συνοικία των ποιητών και των τροβαδούρων. Και η Αθήνα όμως έχει το δικό της Καρτιέ Λατέν, που δεν είναι άλλο από τη γειτονιά της Νεάπολης. Ονομάστηκε Νέα Πόλις για να υποδηλώσει το καινούργιο που έφερνε στην αθηναϊκή ζωή.

Η μεγάλη αρτηρία της, που ονομάστηκε αρχικά οδός Προαστείου, μετονομάστηκε αργότερα σε Εμμανουήλ Μπενάκη προς τιμήν του παλιού δημάρχου της Αθήνας, η δε οδός Πινακωτών μετονομάστηκε σε Χαριλάου Τρικούπη προς τιμήν του μεγάλου πολιτικού της νεότερης Ελλάδας που κατοικούσε εκεί.

Στη μέση των δύο αρτηριών βρίσκεται ο ταλαίπωρος λόφος του Στρέφη, που γνώρισε αρκετές καταστροφικές παρεμβάσεις, ενώ τώρα σχεδιάζεται άλλη μία από τον ανεκδιήγητο σημερινό δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη.

Η πολυθόρυβη φοιτητική γειτονιά χωριζόταν από το «αριστοκρατικό» Κολωνάκι με σπιτάκια και μάντρες που έκλειναν την οδό Σκουφά. Αργότερα ανοίχτηκαν και έδωσαν τη συνέχειά της στην οδό Ναυαρίνου.

Στη Νεάπολη κατοικούσαν πολλοί λόγιοι που λάτρευαν τη γειτονιά. Ο Μπάμπης  Άνινος, ο Γεώργιος Σουρής, ο Νικόλαος Πολίτης, ο Ιωάννης Βερναδάκης, ο Δημήτρης Καμπούρογλου και άλλοι. Ο λόγος φυσικά δεν ήταν άλλος από τη γειτνίαση με το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο, τη Βιβλιοθήκη και άλλα πνευματικά ιδρύματα.

Ο Κωστής Παλαμάς πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη Νεάπολη.

Οι Νεαπολίτες ήταν ιδιαίτερα θεατρόφιλοι. Εκτός από το θέατρο του «Αρνιώτη», μετέπειτα «Ολύμπια», και τη «Μάντρα» του Μανέα, το 1899 εγκαινιάστηκε από τον τότε δήμαρχο Αθήνας Σπύρο Μερκούρη το «Θέατρο της Νεαπόλεως», που υπήρξε το μεγαλύτερο της συνοικίας.

Η Νεάπολη βέβαια συμμετείχε στις μάχες των Δεκεμβριανών με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL