Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
1821-2021 / Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια σε περιβάλλον πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

1821-2021 / Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια σε περιβάλλον πανδημίας

ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ
Τη δική του σφραγίδα βάζει ο κορωνοϊός στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μπορεί να ανατραπούν μέχρι την τελευταία στιγμή

Κάπως διαφορετικά είχαν φανταστεί όλοι, πολιτικοί και πολίτες, τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.  Όχι με ένα “ποιοτικό θέαμα” από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, με μια στρατιωτική παρέλαση μέσα σε μια άδεια πόλη, χωρίς θεατές, χωρίς παιδάκια, χωρίς σημαιάκια, χωρίς ενθουσιασμό.

Όχι με μια λάιτ εκδοχή μιας δυστοπικής ταινίας τύπου «Mad Max» ούτε με τους υπεύθυνους της εθιμοτυπίας να καρδιοχτυπούν μέχρι το παρά ένα για το εάν θα εμφανιστούν οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Υπό κανονικές συνθήκες η χώρα θα γιόρταζε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με λαμπρότητα. Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν γνωστό δυο μήνες νωρίτερα ποιοι αρχηγοί κρατών θα έκαναν την εμφάνισή τους στα έδρανα των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος την 25η Μαρτίου.

Υπό κανονικές συνθήκες μικροί και μεγάλοι μαθητές θα έκαναν πρόβες για τη δική τους παρέλαση -με το αίτημα για κατάργηση των παρελάσεων να επανέρχεται στο προσκήνιο-, ενώ πεδίο αντιπαράθεσης λαμπρό θα ήταν οι οδηγίες της υπουργού Παιδείας για τους εορτασμούς στα σχολεία, καθώς η Νίκη Κεραμέως επιμένει ανερυθρίαστα στον αναχρονιστικό εθνικισμό: “Η Ιστορία δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση” είχε πει όταν έβαζε ατύπως υποψηφιότητα για το υπουργείο Παιδείας.

Υπό κανονικές συνθήκες τον τελευταίο μήνα τα μέσα ενημέρωσης θα ασχολούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση με τις κινήσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου, της κυρίας “Ελλάδα 2021”, και δεν θα έκανε τόση εντύπωση η εμφάνισή της με το εκκεντρικό επετειακό πουγκί και το βγαλμένο από το λαογραφικό μουσείο κοστούμι στην Αρεόπολη στη Μάνη, καθώς θα είχαν προηγηθεί πολλές ανάλογες εμφανίσεις -και από πολλές άλλες κυρίες που θα την είχαν μιμηθεί.

Υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν λαϊκό προσκύνημα στις βιβλιοπαρουσίες των -πολλών και καλών- ειδικών εκδόσεων για τα 200 χρόνια, θα στήνονταν ατελείωτα πηγαδάκια, θα καταναλώνονταν πολλά ποτήρια κρασί.  Όχι απαραίτητα από το αθάνατο του ’21.

Χωρίς κυκλωτικούς χορούς

Αλλά οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, η πανδημία έχει τινάξει κάθε σχεδιασμό στον αέρα, μαζί με τα μεγαλόπνοα σχέδια για τη διακοσιοστή επέτειο του 1821. Κι αν για κάποιες ανατροπές, όπως για παράδειγμα την, έστω προσωρινή, κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, ο κορωνοϊός αξίζει μια... λαμπάδα στο μπόι του Γέρου του Μοριά, κατά τα άλλα έχει ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω στους εορτασμούς, σε μια χώρα όπου τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό ύμνο το “Ας κρατήσουν οι χοροί”. Χορός, και μάλιστα κυκλωτικός, χωρίς φυσική παρουσία δεν γίνεται. Ούτε γιορτή σε καραντίνα.

Η Ιστορία έχει πρόσωπο

Αντιθέτως, ακόμη και πολύ ωραίες πρωτοβουλίες, όπως η υπαίθρια έκθεση στα κάγκελα του Εθνικού Κήπου από τη μεριά της Βασ. Σοφίας με τίτλο “Η Ιστορία έχει πρόσωπο”, προκαλούν μια κάποια μελαγχολία μέσα στο lockdown. Είναι πολύ λίγοι οι περαστικοί που κοντοστέκονται να θαυμάσουν τα 22 πορτρέτα αγωνιστών, φιλελλήνων, αλλά και απλών ανθρώπων που φιλοτέχνησε γύρω στα 1840 ο τότε διπλωματικός απεσταλμένος του Βελγίου Μπέντζαμιν Μάρι στη νεαρή Ελλάδα.

Άλλωστε δεν υπάρχει νούμερο sms με το οποίο να μπορεί νομίμως ο κοινός θνητός να θαυμάσει την έκθεση. Κι αν κάνει κάποιος τον κόπο να δει στην ιστοσελίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” πόσες εκατοντάδες εξαιρετικές εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί και τώρα θα γίνουν, εάν γίνουν, χωρίς κοινό και μόνο διαδικτυακά, θα πέσει σε βαθιά κατάθλιψη. Πόσες συναυλίες και πόσες παραστάσεις μπορεί να ευχαριστηθεί η ψυχή on line;

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Αλλά και για τον πρωθυπουργό της χώρας χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να υποδεχθεί στην Αθήνα πολλούς ξένους ηγέτες και να ποζάρει δίπλα τους.  Όμως το 2021 είναι χρονιά πανδημίας και, αν δεν ξημερώσει η 25η Μαρτίου, δεν θα είναι βέβαιο ούτε εάν θα φτάσουν τελικά στην ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά της συζύγου του και ο πρίγκιπας Κάρολος, αιώνιος διάδοχος της Ελισάβετ, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μάλιστα, δεν είναι βέβαιο ποιος ακριβώς θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον εορτασμό, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Μισούσιν ή ο πρώην Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε την πρόσκληση, η οποία μάλιστα του απευθύνθηκε τουλάχιστον... άτεχνα, από λάθος αποστολέα.

Το «παρών» θα δώσει και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο σχεδιασμός είναι Μακρόν, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης να αναχωρήσουν αμέσως μετά την παρέλαση για να πάνε στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής. Για να μιλήσουν κυρίως για τα της πανδημίας, για το μπάχαλο με τα εμβόλια συνολικά και ειδικότερα την αναστάτωση με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και για ένα ζήτημα που με κάποια πολύ διασταλτική ερμηνεία σχετίζεται με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση: τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η παρέλαση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ισχύει μέχρι τώρα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα διοργανώσει μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, όχι στο Τατόι, όπως κυκλοφόρησε αρχικά, αλλά στο κέντρο της άδειας Αθήνας, στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Με την Πολεμική Αεροπορία να κάνει εντυπωσιακά ακροβατικά, προσφέροντας “ποιοτικό και περήφανο θέαμα”. Ίσως από την τηλεόραση το θέαμα να μην είναι τόσο σκιαχτικό, όπως η εικόνα των τεθωρακισμένων σε άδειους δρόμους.

Το βασικό σχέδιο ήταν να τιμηθούν και οι τρεις χώρες που έβαλαν πλάτη στην Ελληνική Επανάσταση και με τη νίκη τους επί στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 συνέβαλαν τα μέγιστα στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους: η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Η Εθνική Πινακοθήκη

Τους εκπροσώπους αυτών των τριών χωρών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους ξεναγήσουν στο εκσυγχρονισμένο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης -πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά σε επιδημιολογικό επίπεδο. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνουν στις 25 τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσία των Μακρόν και σία, ωστόσο η επίσημη τελετή έχει πάρει αναβολή, πιθανότατα για τον Ιούνιο.

“Διάλογος για το 1821”

Τελικά μόνο στον κόσμο των ιστορικών δεν έβαλε τρικλοποδιά η πανδημία, καθώς ήταν έτοιμος από καιρό για τα 200 χρόνια, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις, σε πείσμα των κλειστών βιβλιοπωλείων. Μόλις ανοίξουν, όσοι πιστοί προσέλθετε. Και μέχρι τότε απολαύστε το κείμενο του Γιάννη Σταυρακάκη στη σελίδα 26, ενώ μπορείτε να κάνετε επανάληψη σε όλα τα εξαιρετικά άρθρα που γράφτηκαν για την “Α”, στο πλαίσιο του “Διαλόγου για το 1821”, στο avgi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL