Live τώρα    
Τηλεκπαίδευση / Από αναβολή σε αναβολή το voucher 200 ευρώ για laptop και tablet
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεκπαίδευση / Από αναβολή σε αναβολή το voucher 200 ευρώ για laptop και tablet

tablet τηλεκπαίδευση παιδί
pixabay.com

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνουν τα voucher των 200 ευρώ για τις συσκευές τηλεκπαίδευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Με ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διερωτώνται σχετικά με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αλλά και για την καθυστέρηση που υπάρχει στην έκβαση του προγράμματος με βάση τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε.

Στην ερώτηση τους με θέμα, «ένας χρόνος τηλεκπαίδευση από αναβολή σε αναβολή το περιβόητο voucher των 200 € σε φοιτητές και μαθητές για την αγορά tablets ή υπολογιστών», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «ζητήσαμε από την κυβέρνηση να θωρακίσει τη διαδικασία ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και με τη σύμφωνη γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους 40 βουλευτές «η  όλη διαδικασία  θα είχε ολοκληρωθεί ταχύτερα αν το υπουργείο Παιδείας , αξιοποιούσε  από την πρώτη στιγμή την έτοιμη βάση δεδομένων των δικαιούχων ΚΕΑ ή Κοινωνικού μερίσματος που αποδεδειγμένα είναι συμπολίτες μας με οικονομικά προβλήματα».

Στην βάση των παραπάνω, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν μεταξύ άλλων σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και τον αριθμό των φοιτητών που δεν έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και πιθανόν να μην έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν:

  • Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ήδη από το Μάρτιο του 2020, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων στην ψηφιακή εκπαίδευση, ζητώντας άμεσα από την κυβέρνηση να μην περιοριστεί σε μια και μόνο πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά να συμπεριλάβει το σύνολο των αξιόπιστων ιδιωτικών παρόχων  ώστε να εξασφαλιστεί  η συνεχής και χωρίς προβλήματα κατάρρευσης, εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να θωρακίσει τη διαδικασία ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και με τη σύμφωνη γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να  αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες του αναβαθμισμένου ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 το οποίο  παραδώσαμε  συμβασιοποιημένο και  προβλέπει μια σειρά από σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων.
  • Προτείναμε μαζί με τον εξοπλισμό να δοθούν δωρεάν συνδέσεις και ειδικότερα σε πολυμελείς οικογένειες ή σε δικαιούχους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ασύρματα hotspots.
  • Η κυβέρνηση αδιαφόρησε για το ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα  υψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους, ή  υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δε διαθέτουν εξοπλισμό, υπολογιστές δηλαδή, ώστε να υποστηρίζεται ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση σε περισσότερα από 1 παιδιά. 
  • Η  όλη διαδικασία  θα είχε ολοκληρωθεί ταχύτερα αν το υπουργείο Παιδείας , αξιοποιούσε  από την πρώτη στιγμή την έτοιμη βάση δεδομένων των δικαιούχων ΚΕΑ ή Κοινωνικού μερίσματος που αποδεδειγμένα είναι συμπολίτες μας με οικονομικά προβλήματα.
  • Παρά το γεγονός ότι μόλις το περασμένο Σάββατο υπογράφηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της εν λόγω δράσης, η πραγματικότητα είναι ότι έναν χρόνο μετά και ενώ βαίνει προς ολοκλήρωση η εκπαιδευτική χρονιά, φοιτητές και μαθητές, ακόμα περιμένουν να υλοποιηθεί η εξαγγελία χορήγησης voucher 200€ για την αγορά laptop ή tablet.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Γιατί καθυστέρησαν για 2 και πλέον μήνες, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια η Κυβέρνηση έθεσε,  την ενεργοποίηση της δράσης  για το voucher των 200€ σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά laptop ή tablet; 
  2. Γιατί δεν παρέχουν στους δικαιούχους και δωρεάν συνδέσεις ή ασύρματα hotspots, ειδικά για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές;
  3. Ποιες ήταν οι ανάγκες σε laptops ή tablets σύμφωνα με τις καταστάσεις που απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και πόσοι μαθητές αναμένεται να είναι δικαιούχοι των Voucher;
  4. Σκοπεύουν να διευρύνουν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αυξηθούν οι μαθητές δικαιούχοι των voucher;
  5. Πόσοι είναι οι μαθητές που διαμένουν σε περιοχές (πχ ορεινά χωριά) χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα του αποκλεισμού μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία;
  6. Πόσοι φοιτητές δεν έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και πιθανόν να μην έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0