Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Κορωνοϊός / Το εμβόλιο της AstraZeneca και σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Το εμβόλιο της AstraZeneca και σε ηλικίες άνω των 65 χρόνων

Θεοδωρίδου
INTIME NEWS

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις της έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται χρήση του εμβολίου της AstraZeneca πλέον και σε όλες τις ηλικίες άνω των 65 ετών,  ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της Δευτέρας.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 65-69 και 70-74 ετών καθώς και για 300.000 άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου οι οποίες είχαν είχαν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 75 ετών κι έτσι αρχικά πάρθηκε η απόφαση η χορήγηση του εμβολίου να επιτραπεί μόνο στις ηλικίες 18-64 ετών με την παράλληλη όμως διατύπωση της θέσης από πλευράς της επιτροπής ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν με βάση δεδομένα νέων μελετών.

Αναφέρθηκε επίσης η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, σε πρόσφατες μελέτες που έχουν προδημοσιευθεί και αφορούν  μεγάλους πληθυσμούς  για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους. Η πρώτη έγινε στη Σκωτία και από αυτή προέκυψε ότι με τη χορήγηση μιας δόσης των εμβολίων AstraZeneca ή Pfizer υπήρξε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 94% και 85% αντίστοιχα. Η άλλη μελέτη έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά 7,5 εκατ. ανθρώπους και σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου φαίνεται ότι με μια δόση  του εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δυο εμβόλια κατά 80%.

Σημείωσε ακόμα, ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει εντός του Μαρτίου 600.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένονται 1 εκατ. δόσεις εμβολίου από τη Pfizer και 400.000 δόσεις από τη Johnson & Johnson.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL