Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Νοσοκομεία / Εφιαλτική η κατάσταση σε απλές κλίνες και ΜΕΘ – Lockdown έως 22 Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομεία / Εφιαλτική η κατάσταση σε απλές κλίνες και ΜΕΘ – Lockdown έως 22 Μαρτίου

ΜΕΘ
EUROKINISSI

Χειρότερη από ποτέ είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, μετά από ένα χρόνο πανδημίας. Το τρίτο κύμα πλήττει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη χώρα μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» από τις συνεχώς αυξανόμενες νοσηλείες και τις ΜΕΘ να έχουν ουσιαστικά γεμίσει. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση και ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Πρώτη φορά είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση στον ένα χρόνο Covid» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικό» Σ. Πουρνάρας, μιλώντας στο Open TV. «Τόσες εισαγωγές δεν είχαμε ποτέ, με διαφορά. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κάθετα και τώρα έρχεται η σειρά της ΜΕΘ» ανέφερε. «Δεν είχαμε ποτέ στο Αττικό πάνω από 80-90 ασθενείς με κορωνοϊό. Τώρα έχουμε 210» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμμετέχει περισσότερο γιατί δεν γίνεται αλλιώς».

«Το σύστημα πιέζεται. Η κατάσταση έχει φθάσει σε όρια που φοβάμαι ότι αν τα υπερβούμε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα» τόνισε στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γ. Μπουλμπασάκος. Όπως είπε, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που από την αρχή της πανδημίας σηκώνει το βάρος, οι 45 κλίνες ΜΕΘ που διέθετε είναι γεμάτες, ενώ από άλλες 12 που αναπτύχθηκαν, οι μισές γέμισαν στην εφημερία της Παρασκευής και αναμένεται να γεμίσουν και οι υπόλοιπες στην αυριανή εφημερία. 

Ο Γ. Μπουλμπασάκος σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση και σε non Covid περιστατικά. «Δυστυχώς ο σχεδιασμός που έγινε από το υπουργείο Υγείας έχει κάποια προβλήματα. Κλείνοντας τη Σωτηρία που έχει 250 πνευμονολογικά κρεβάτια, αλλά και το Σισμανόγλειο που έχει άλλα 80 πνευμονολογικά κρεβάτια, τα υπόλοιπα νοσοκομεία που έχουν πνευμονολογικές κλινικές δεν μπορούν να σηκώσουν τον όγκο των non Covid πνευμονολογικών περιστατικών. Είχαμε αυξημένη κίνηση και αν αυτή η κίνηση συνεχιστεί και αύριο, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα σοβαρό και μη διαχειρίσιμο» τόνισε. Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι πλήρης και καθολική. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε όλες τις δομές του εθνικού συστήματος υγείας. Γιατί εθνικό σύστημα υγείας είναι και αυτοί» επισήμανε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι τεράστια η έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ, με τους διασωληνωμένους να έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία εβδομάδα. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά διασωληνωμένων σε Ασκληπιείο και Θριάσιο οι οποίο περιμένουν σε απλές κλίνες COVID προκειμένου να βρεθούν ΜΕΘ για να μεταφερθούν.

Η εικόνα αργά το βράδυ της Κυριακής στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής ήταν οι εξής:

  • Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες. Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
  • Αττικό. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες – Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
  • Αγία Όλγα: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες
  • Σισμανόγλειο: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Ερυθρός Σταυρός: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Γεννηματάς:16 ασθενείς στις 16 κλίνες
  • Νίμιτς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες
  • Ιπποκράτειο: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες
  • Κενές ΜΕΘ υπάρχουν στον Ευαγγελισμό στο ΚΑΤ και στο Σωτηρία οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 15.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εισαγωγών (276 το τελευταίο 24ωρο) είναι ο μεγαλύτερος το τελευταίο δίμηνο, ενώ άλμα στους 53 έκαναν και οι θάνατοι από κορωνοϊό. 

Πάμε για παράταση των μέτρων

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, φαίνεται ότι απομακρύνεται οριστικά η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου, ενώ αμφίβολο είναι αν θα αρκέσει μία επιπλέον εβδομάδα έως τις 22 του μήνα.

«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις “ανοίγω» στις 16 Μαρτίου. Οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…» σημείωσε.

«Από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει από κορωνοϊό το 6% του πληθυσμού παράγοντας και αντισώματα, ενώ μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει στο 9%», ανέφερε ο Δ. Σαρηγιάννης.

«Η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα» εκτίμησε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL