Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Κορωνοϊός / Ξέχασαν να εμβολιάσουν τους επιθεωρητές Εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ξέχασαν να εμβολιάσουν τους επιθεωρητές Εργασίας

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Δεν φτάνει που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας παροπλίστηκε και, εξουδετερωμένο, δεν μπορούσε να ελέγξει ουσιαστικά ούτε μία επιχείρηση το πρώτο δεκάμηνο της πανδημίας ενώ οργίαζε η «μαύρη» εργασία, καθώς οι δηλώσεις των εργοδοτών στο Π.Σ. Εργάνη καταχωρούνταν στο τέλος του μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο.

Ακόμα και σήμερα οι ελάχιστοι επιθεωρητές που πραγματοποιούν ελέγχους στους χώρους εργασίας, εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι, καθώς, όπως σημειώνουν, δεν έχει εμβολιαστεί ούτε ένας, σε αντίθεση με στελέχη υπουργείων και γαλάζιους παράγοντες που σπεύδουν να εμβολιαστούν εκτός σειράς.

Αυτό αναδεικνύουν οι ίδιοι οι επιθεωρητές Εργασίας με επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι θέτουν εαυτόν στην προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας, αλλά δουλεύουν απροστάτευτοι.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, αν και βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει λάβει απόφαση να τους εντάξει κατά προτεραιότητα στη διαδικασία των εμβολιασμών.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Οι επιθεωρητές Εργασίας ζητούν να ενταχθούν ψηλά στη λίστα των εμβολιασμών εξαιτίας του αντικειμένου της δουλειάς τους. Το γεγονός ότι υποχρεώνονται να επισκέπτονται για να πραγματοποιούν ελέγχους σε πολλούς χώρους εργασίας οι οποίοι αποτελούν εστία διασποράς της νόσου είναι μια συνθήκη που δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία.  Όντας εκτεθειμένοι στη νόσο, ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Επίσης, ζητούν σαφείς οδηγίες για να μπορούν να ελέγξουν με ικανοποιητικά αποτελέσματα τη νέα μορφή απασχόλησης, την τηλεργασία.

Όπως σημειώνουν στη σχετική επιστολή τους προς τον υπουργό:

«Το υπουργείο Εργασίας δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους επιθεωρητές Εργασίας εντάσσοντάς τους στον προγραμματισμό των εμβολίων και πραγματοποιώντας συχνά τεστ για Covid, όπως έπραξαν άλλα υπουργεία για συγκεκριμένες ομάδες (λιμενικό σώμα, αστυνομικό σώμα). Το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να εκπονήσει συνολικό στρατηγικό σχέδιο ελέγχων για την αντιμετώπιση του Covid-19, στο πλαίσιο όμως της κατεξοχήν αποστολής του, με βασικό πυλώνα και προτεραιότητα την προστασία των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εργαζομένων, η οποία αντανακλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας εν γένει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL