Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
MRB για Κουφοντίνα / Με μια ερώτηση πέταξε στα σκουπίδια την Πολιτική Επιστήμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MRB για Κουφοντίνα / Με μια ερώτηση πέταξε στα σκουπίδια την Πολιτική Επιστήμη

MRB κουφοντινας
ΑΝΑΛΥΣΗ

Στο κεντρικό δελτίο του Star Channel παρουσιάστηκε χτες το βράδυ έρευνα της MRB, η οποία – μεταξύ άλλων – έθετε και το εξής ερώτημα: «Να ικανοποιήσει ή όχι η κυβέρνηση το αίτημα Κουφοντίνα;». Στις δε πιθανές απαντήσεις, προστέθηκε και λεκτικό για τυχόν «δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του».

Αναμενόμενα, ένα συντριπτικό 69,8% ζητά «να μην κάνει δεκτό το αίτημά του», ενώ μόλις 15,5% ζητούν «να γίνει δεκτή» η μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Προσπερνούμε εντελώς το όργιο προπαγάνδας που έχει προηγηθεί της δημοσκόπησης (στην οποία προπαγάνδα συμμετείχε ανερυθρίαστα και το Star Channel, λίγες μόλις μέρες αφότου είχε αποφανθεί πως ο Λιγνάδης βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα …για το τίποτα»). 

Θα θέσουμε όμως ορισμένα ζητήματα δεοντολογίας της έρευνας που διεξήγαγε η MRB.

  • Εν πρώτοις, το ερώτημα είναι παραπλανητικό και καθοδηγητικό, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Tο «αίτημα Κουφοντίνα» δεν είναι παρά αίτημα εφαρμογής του νόμου 4676/2020, άρθρο 3, τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε στοχεύοντας ακριβώς στην μεταγωγή του κρατούμενου από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας.

  • Οι δε «δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του», έχουν ήδη επέλθει. Ο κρατούμενος βρίσκεται σε ημικωματώδη κατάσταση, ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ακόμα κι αν επιζήσει, είναι άγνωστες οι βλάβες – αναστρέψιμες ή μη – που έχουν προκληθεί στην υγεία του.

Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, αν η MRB ήθελε να το θέσει με όρους έντιμους και όχι προπαγάνδας, θα ήταν «Να εφαρμόσει η κυβέρνηση τον νόμο που η ίδια ψήφισε - και παρεμπιπτόντως να σωθεί η ζωή ενός κρατούμενου εγκληματία; Ή να συνεχίσει να παραβιάζει η κυβέρνηση τους δικούς της νόμους, αλλά και να πεθάνει ο κρατούμενος;».

Aντιλαμβανόμαστε πως αν έμπαινε έτσι το ζήτημα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ατόπημα, πιθανώς ακόμα βαρύτερο.

Στο πρώτο μάθημα του πρώτου έτους της Πολιτικής Επιστήμης, οι φοιτητές μαθαίνουν πως ζητήματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μπαίνουν σε δημοσκοπήσεις. Διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και δεν επιτρέπεται να τίθενται υπό διαπραγμάτευση με όρους ευκαιριακών πλειοψηφιών-μειοψηφιών.

 Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, ας δούμε μερικά παραδείγματα. Φανταστείτε μια έρευνα στην οποία θα έμπαιναν τα εξής ερωτήματα:

  • Να πυροβολούνται όσοι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές των νησιών, ακόμα κι αν υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους;
  • Να εκτελούνται οι καταδικασμένοι παιδεραστές, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναπλησιάσουν τα παιδιά μας;

 Και, για να το κάνουμε και λίγο πιο πικάντικο:

  • Να δημευθεί η περιουσία του ιδιοκτήτη του Star Channel και να διανεμηθεί σε 100.000 φτωχές οικογένειες - ακόμα κι αν υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για την ευζωία του;

Είναι πιθανό ότι και στις τρεις ερωτήσεις η πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα απαντούσε θετικά. Μολαταύτα, καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων που σέβεται τον εαυτό της δεν θα διανοούνταν να τις θέσει. Διότι η οργανωμένη Πολιτεία είναι δεσμευμένη, από τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, να προστατεύει την ζωή, την αξιοπρέπεια, την περιουσία του κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στην επικράτειά της. Και να τηρεί τους νόμους που θεσπίζει. Δεν έχει καμία πρακτική σημασία η ευκαιριακή επ’ αυτών άποψη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Δεν τα γνώριζε όλα αυτά η MRB, μια εταιρεία με τεράστια εμπειρία και μέλος των Μητρώων του ΕΣΡ και του ΣΕΔΕΑ; Προφανώς και τα γνώριζε. Επέλεξε όμως να αδιαφορήσει. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε: χάρη σε έναν πρωτοφανή συνδυασμό υστεροβουλίας και ανευθυνότητας, η MRB χτες έγινε η ντροπή της Πολιτικής Επιστήμης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL