Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Προσφυγικό / Μια ιστορία απελπισίας από το Καρά Τεπέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Μια ιστορία απελπισίας από το Καρά Τεπέ

ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ

Πριν από μία εβδομάδα από τον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ έφτασε μια είδηση ενδεικτική της απελπισίας τού να ζεις σε μια σκηνή για μήνες, με τρία παιδιά, έγκυος στο τέταρτο και να περιμένεις με αγωνία πότε θα φύγεις. Μια 28χρονη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, έγκυος στον όγδοο μήνα, το πρωί της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου έβγαλε τα τρία της παιδιά από τη σκηνή όπου έμεναν και έβαλε φωτιά. Η ίδια έχασε τις αισθήσεις της και υπέστη εγκαύματα, αλλά η έγκαιρη επέμβαση των γειτόνων της από τις γύρω σκηνές την έσωσε. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης χωρίς ουσιαστικά κανείς να έχει καταλάβει τι έχει γίνει, με την Πυροσβεστική να θεωρεί αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρόκειται για ατύχημα.

Η ιστορία, όμως, πήρε άλλη τροπή όταν, στο πλαίσιο της προανάκρισης που γίνεται ακόμα και για περιπτώσεις οικιακών πυρκαγιών, όπως διευκρίνιζαν στην ΑΥΓΗ πηγές της Πυροσβεστικής, η γυναίκα είπε ότι η ίδια είχε βάλει φωτιά για να αυτοκτονήσει διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση στην οποία ζούσε.

Η 28χρονη μαζί με την οικογένειά της, τον σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, βρίσκονταν σε διαδικασίες για τη μετεγκατάστασή τους στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα ενημερώθηκε ότι η μετεγκατάστασή της δεν μπορούσε να γίνει τις επόμενες ημέρες λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της και ότι θα έπρεπε να γεννήσει πρώτα.

Η σκέψη να γεννήσεις και να επιστρέψεις σε μια σκηνή με ένα νεογέννητο και ακόμα τρία παιδιά, με τη μετεγκατάστασή της να τοποθετείται αργότερα, πιθανότατα την οδήγησε στο απονενοημένο διάβημά της.

Αυτό όμως που ακολούθησε την παραδοχή της απόπειρας αυτοκτονίας ήταν η δίωξή της για εμπρησμό από πρόθεση. Η παραλίγο αυτόχειρας απολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για τα εγκαύματα. Αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πρόκειται για «αδιανόητη κατηγορία, αναφέρει ο Βασίλης Κερασιώτης στην ΑΥΓΗ, ένας από τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της, τονίζοντας ότι από τη δικογραφία δεν στοιχειοθετείται καν ο εμπρησμός, καθώς νομικά μια τέτοια κατηγορία προϋποθέτει την επέκταση της φωτιάς. Κάνει λόγο για υπόθεση που μοιάζει να έχει χαρακτηριστικά «προληπτικού χαρακτήρα» για τις αρχές, ενώ σημειώνει ότι είναι σε αναμονή για να ζητήσει άρση του περιοριστικού όρου, καθώς αλλιώς δεν θα μπορεί να γίνει η μετεγκατάσταση.

Η γυναίκα γέννησε τελικά πριν από τρεις ημέρες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πού θα πάει αφού βγει από το νοσοκομείο, ενώ γίνονται προσπάθειες να μην επιστρέψει στη σκηνή του προσωρινού καταυλισμού του Καρά Τεπέ σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της οικογένειας είχαν εν μέρει δρομολογηθεί και εκκρεμούν κάποια γραφειοκρατικά θέματα, ενώ σημειώνουν ότι το νεογέννητο δεν μπορεί να ταξιδέψει πριν συμπληρώσει τις τρεις εβδομάδες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL