Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Έκπληξη για τους σεισμολόγους η νέα δόνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Ελασσόνα - Λάρισα / Έκπληξη για τους σεισμολόγους η νέα δόνηση

Σεισμός
INTIME NEWS

Τον νέο ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μία ημέρα μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, τον χαρακτήρισε έκπληξη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. «Ήταν μια έκπληξη για εμάς» δήλωσε.

Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 6 Ρίχτερ, σε απόσταση 15 χλμ βόρεια του Μεσοχωρίου.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα «ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Το ρήγμα σταματούσε στο χωριό Μεσοχώρι. Δεν ήταν χαρτογραφημένο ρήγμα βόρεια του Μεσοχωρίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν καινούριο κλάδο, ο οποίος – το ευτύχημα είναι ότι – ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους και ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Παράλληλα σημείωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο κομμάτι του ρήγματος, όμως, όπως είπε, η νέα σεισμική δόνηση «μπορεί να χαρακτηριστεί μετασεισμός».

Ανέφερε επίσης ότι «μεγάλο πρόβλημα είναι η πόλη της Λάρισας», όπου οι κάτοικοι «έχουν βγει από τα σπίτια τους». Θετικό όμως είναι όπως σημείωσε ότι το επίκεντρο «απομακρύνεται από την πόλη της Λάρισας».

Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να μην διαμένουν στα σπίτια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL