Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Εμβόλιο / «Πάγος» από τις Βρυξέλλες στην προοπτική προμήθειας του Sputnik V
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / «Πάγος» από τις Βρυξέλλες στην προοπτική προμήθειας του Sputnik V

ΕΜΒΟΛΙΟ ΡΩΣΙΑ SPUTNIK V
EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Η αναφορά από το European Medicines Agency (ΕΜΑ) σε εξέταση «σε πραγματικό χρόνο» υποδεικνύει ότι αντί της εξέτασης των δεδομένων που κατατέθηκαν αρχικά, έχουν ζητηθεί και ελέγχονται δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς από την χρήση του εμβολίου.

Το ρωσικό εμβόλιο είχε αρχικά αμφισβητηθεί από την Δύση ως προς τον τρόπο που ελέγχθηκε η αποδοτικότητά του, αλλά τελικά μετά την δημοσιοποίηση αναλυτικών δεδομένων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έγινε παραδεκτό ότι παρέχει προστασία 92% κατά της covid-19.

Παρότι η ΕΕ αδυνατεί να παράσχει στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών τον απαραίτητο όγκο εμβολίων για να καλύψει άμεσα ικανοποιητικό ποσοστό των πολιτών, η περίπτωση του Sputnik V φαίνεται ότι δεν... ενθουσίαζε τους αρμόδιους. Έτσι, στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από την Μόσχα ότι έχει κατατεθεί στον ΕΜΑ φάκελος για έγκριση χορήγησης στην ΕΕ ήδη στα τέλη Ιανουαρίου.

Και την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της ανακοίνωσης του ΕΜΑ για την εξέταση του Sputnik V, η Κομισιόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «αυτή την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL