Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.5°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.0°C17.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.9°C12.9°C
1 BF 69%
Ρωσικό Εμβόλιο / Η Δύση «κατάπιε τη γλώσσα της» για το Sputnik V
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσικό Εμβόλιο / Η Δύση «κατάπιε τη γλώσσα της» για το Sputnik V

SPUTNIK V ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΦΙΑΛΙΔΙΟ
EPA/YURI KOCHETKOV

Το ρωσικό εμβόλιο κατά της πανδημίας covid-19 Sputnik V παρέχει προστασία στο 92% περίπου όσων το λαμβάνουν, επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό Lancet, με βάση το τρίτο στάδιο ελέγχου. Είναι ασφαλές και προστατεύει πλήρως από την ανάγκη νοσηλείας και την απειλή θανάτου, χωρίς αξιόλογες παρενέργειες. Προστατεύει το ίδιο καλά όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα οφέλη του είναι εμφανή ήδη από την χορήγηση της πρώτης από τις δύο δόσεις. Αυτό που χρήζει περαιτέρω μελέτης, όπως και στα άλλα εμβόλια, είναι το κατά πόσο και πώς επιδρά σε ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, δηλαδή στην μετάδοσή του άσχετα με τη νόσηση.

Επικρίθηκε για βιασύνη, «κόψιμο δρόμου» και αδιαφάνεια στις δοκιμές, αλλά τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο Lancet «είναι ξεκάθαρα και επιδεικνύουν την επιστημονική αρχή του εμβολιασμού, κάτι που σημαίνει ότι ένα ακόμη εμβόλιο μπαίνει στη μάχη κατά της πανδημίας covid-19», αναφέρουν σχετικά οι καθηγητές Ίαν Τζόουνς και Πόλι Ρόι. Η επιβεβαίωση από το «δυτικό» σύστημα αξιολόγηγης των επιδόσεων του Sputnik V το εντάσσει πλέον στην μικρή ομάδα εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna, Janssen) που τα κράτη σε όλο τον πλανήτη αναζητούν περισσότερο για τους πληθυσμούς τους, σε μία περίοδο συνεχών ειδήσεων για ελλείψεις και προβλήματα παραγωγής σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις άλλων εταιρειών.

Το Sputnik V χρησιμοποιεί «παλαιά» και δοκιμασμένη τεχνολογία όπως τα αντίστοιχα των Oxford/AstraZeneca και Janssen, με τροποποίηση ενός ιού προκειμένου να εισάγει στον οργανισμό μικρό τμήμα του DNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που δεν επαρκεί για να προκαλέσει νόσο covid-19. Ο οργανισμός αντιδρά αναγνωρίζοντας την νέα απειλή και παράγει αντισώματα για τον κορωνοϊό, που στη συνέχεια είναι παρόντα στην περίπτωση που μπει στον οργανισμό «κανονικός» κορωνοϊός SARS-CoV-2 και τον αντιμετωπίζουν.

Η διαφορά του σε σχέση με τα άλλα ομοειδή εμβόλια, είναι ότι πρακτικά αποτελείται από δύο διαφορετικές εκδοχές, μία που χορηγείται ως πρώτη δόση και μία άλλη που ακολουθεί τρεις εβδομάδες μετά. Οι δύο εκδοχές στοχεύουν στην «ακίδα» του κορωνοϊού αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετικό «ιό-φορέα». Η πρακτική αυτή έχει σκοπό να προκαλέσει μεγαλύτερη εγρήγορση στο ανοσοποιητικό σύστημα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πλεονεκτεί εξάλλου και στις απαιτήσεις αποθήκευσης και διανομής του, καθώς διατηρείται σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε ένα απλό ψυγείο.

Ήδη, το Sputnik V έχει χορηγηθεί εκτενώς εκτός της Ρωσίας και στην Ουγγαρία εντός ΕΕ, όπως και στην Αργεντινή, την Βενεζουέλα, την Παλαιστίνη, καθώς και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν.

Για την επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει την διανομή του ταχέως και πριν ολοκληρωθεί το τρίτο στάδιο δοκιμών, ο δρ. Τζούλιαν Ταννγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ότι «τώρα δικαιώνεται σε κάποια έκταση ... για να είμαστε δίκαιοι, τέτοιες παρεκκλίσεις από τον κανόνα σε χορήγηση εμβολίων εν μέσω πανδημίας, έχουν υιοθετηθεί και στο βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών», αναφερόμενος κυρίως στην ταχεία έγκριση που δόθηκε στα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Oxford/Astrazeneca. «Οπότε, θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί στις υπερβολικές επικρίσεις για εμβόλια άλλων χωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL