Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Δημήτρης Κουφοντίνας / Ύστατες προσπάθειες για λύση από την Ιωάννα Κούρτοβικ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κουφοντίνας / Ύστατες προσπάθειες για λύση από την Ιωάννα Κούρτοβικ

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Την πόρτα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας πέρασε χθες το πρωί η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα, μαζί με τον ποινικολόγο Θεμ. Σοφό, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιο πρόεδρο με στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να καταθέσουν δύο αιτήματα σχετικά με τον πολυϊσοβίτη κρατούμενο απεργό πείνας.

Το πρώτο αφορούσε την αναίρεση της μεταγωγής του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, όπου οδηγήθηκε κατά παράβαση του φωτογραφικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και προέβλεπε την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Το δεύτερο ήταν αίτημα για αναστολή έκτισης της ποινής λόγω σοβαρού κινδύνου για τη ζωή του.

Το αίτημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική διέξοδο στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεδομένου ότι θα έδινε ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων, αν όχι μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Δημ. Κουφοντίνας θα ανάρρωνε, προκειμένου να επανεξετάσουν και οι δύο πλευρές τη θέση τους.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών της Λαμίας πάντως δήλωσε αναρμόδια επί του ζητήματος δικαιώνοντας πλήρως τις σχετικές δηλώσεις της Ιωάννας Κούρτοβικ και επιβεβαιώνοντας ότι η επιμονή της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου για προσφυγή στο Πρωτοδικείο Λαμίας ήταν νομικά αβάσιμη. Παρ' όλα αυτά, δέχτηκε τις αιτήσεις προς συζήτηση, για να κριθούν σήμερα το πρωί από το Πρωτοδικείο της Λαμίας.

Πέραν αυτού η Ιωάννα Κούρτοβικ έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα για μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα και στον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρα, όπως προβλέπεται από τον νόμο, παρά τη μεταβίβαση των σωφρονιστικών υπηρεσιών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ας σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την προσφυγή της κ. Κούρτοβικ στον υπουργό Δικαιοσύνης, διακινήθηκε από την κυβέρνηση και αναπαρήχθη αμέσως και με ίδιο τίτλο και επιχειρηματολογία από σειρά φιλοκυβερνητικών σάιτ η ψευδής πληροφορία ότι «η συνήγορος του Κουφοντίνα προσέφυγε σε αναρμόδιο υπουργό».

Πλην όμως το άρθρο 9 παρ. 3 του Σωφρονιστικού Κώδικα όντως προβλέπει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης και ορθώς σ' αυτόν προσέφυγε η κ. Κούρτοβικ. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είτε αγνοεί τον νόμο είτε διακινεί συνειδητά fake news για να καλύψει την παρανομία της.

Ερωτώμενη πάντως η κ. Κούρτοβικ κατά την έξοδό της από την Εισαγγελία της Λαμίας αν σε περίπτωση αποδοχής των αιτημάτων που κατέθεσε θα σταματήσει ο Δ. Κουφοντίνας την απεργία του, απάντησε πως «θα ήταν μια δυνατότητα» και πρόσθεσε: «Η εισαγγελέας εκτίμησε ότι αρμόδια γι' αυτό είναι τα διοικητικά δικαστήρια, πλην όμως το ΣτΕ, στο οποίο επίσης απευθυνθήκαμε, δήλωσε αναρμόδιο για το θέμα».

Γίνεται πάντως εμφανές ότι η πλευρά η οποία αναζητά με επιμονή λύση στο ζήτημα δεν είναι αυτή της Πολιτείας, αλλά εκείνη του απεργού πείνας, την ώρα που, όπως σημείωσε η Ι. Κούρτοβικ, «όλη η Δικαιοσύνη δηλώνει αναρμόδια, περισσότερο ή λιγότερο».

Χθες η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας ζητώντας να πάρει ο Σύλλογος θέση για το ζήτημα, όπως συνέβη ήδη με τους συλλόγους της Πάτρας και του Πειραιά, και στηρίζοντας την  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που βάλλεται για τη θέση της.

Μέχρι χθες το βράδυ η κατάσταση της υγείας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, αλλά σταθεροποιημένη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL