Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κορωνοϊός / Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα – Γιατί δεν αποδίδει το lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα – Γιατί δεν αποδίδει το lockdown

lockdown Αθήνα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα στην Αττική, παρά το γεγονός ότι είμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα αυστηρού lockdown. 

«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος, είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, επικαλούμενος τα στοιχεία που αφορούν μέχρι και την περασμένη Κυριακή. Όπως εξήγησε, ένα μήνα μετά από την αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου και ήταν περί το 200%, η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση, θα βλέπουμε επίσης αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Σημείωσε δε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Παραμένει εντονότερο το πρόβλημα στην Αττική

Για ανησυχητική κατάσταση, που πάντως είναι καλύτερη από αυτή του Νοεμβρίου όπως φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600 ενώ σήμερα είναι περίπου 400, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Ο Θ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε, ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό. Πρότεινε δε το λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.

«Οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται»

Ως λύση που θα μπορούσε να δώσει αποτέλεσμα χαρακτήρισε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης την ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκη. Μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ωστόσο ότι όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.

«Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα», τόνισε ο Δ. Σαρηγιάννης. Σημείωσε ότι είναι δύσκολο  να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα. Εκτίμησε ότι μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη και μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.

Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά, τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL