Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Προσφυγικό / Στην Αμυγδαλέζα οι άστεγοι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Στην Αμυγδαλέζα οι άστεγοι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας

Αμυγδαλέζα
Ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το περασμένο καλοκαίρι με τις εξώσεις από δομές, με την πλατεία Βικτωρίας να αδειάζει και να γεμίζει και την αστυνομία να μεταφέρει στην Αμυγδαλέζα ή σε άλλες δομές πρόσφυγες μέχρι να βρεθεί πού θα οδηγηθούν

Εδώ και μήνες η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διαφημίζει το έργο της αποσυμφόρησης των νησιών και στη συνέχεια το κλείσιμο δομών και προγραμμάτων στέγασης αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ξενοδοχεία, εν καιρώ πανδημίας και lockdown μάλιστα, όταν η εύρεση στέγης και εργασίας για τους πρόσφυγες είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Πού όμως καταλήγουν οι πρόσφυγες που πετιούνται έξω από τα ξενοδοχεία τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως αν δεν έχουν προλάβει να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα;

Μια πρώτη απάντηση λάβαμε όπως φαίνεται μέσα στο σαββατοκύριακο, όταν 35 πρόσφυγες, όλοι οικογένειες από το Αφγανιστάν, βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας, μην ξέροντας πού να πάνε. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι οικογένειες, 15 ενήλικοι και 19 παιδιά, έφτασαν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη ύστερα από έξωσή τους από ξενοδοχείο.

«Μπορούν να φύγουν»

Το απόγευμα της Κυριακής η αστυνομία πήγε στην πλατεία Βικτωρίας και τους μετέφερε στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με διευκρινίσεις από την αστυνομία στην ΑΥΓΗ, οι 35 πρόσφυγες δεν κρατούνται εκεί, βρίσκονται σε ξεχωριστό τομέα από τους κρατούμενους και τους προτάθηκε να τους μεταφέρουν εκεί ως μια εναλλακτική λύση για να μην μένουν στον δρόμο, ενώ μπορούν να αποχωρήσουν «όποιος και όποτε θέλει».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πρόσφυγες παρέμεναν εκεί, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, δεν τους κόπηκε πρόστιμο για παράβαση των μέτρων της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι άγνωστο τι πρόκειται να γίνει με τους πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Αμυγδαλέζα. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεδομένου ότι η αστυνομία και συγκεκριμένα το Τμήμα Αλλοδαπών δεν έχει αρμοδιότητα για τη διαμονή αναγνωρισμένων προσφύγων και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε κάποια απάντηση.

Συχνό φαινόμενο

Δεν είναι πρώτη φορά που το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων -καθώς στις δικές του πλατείες βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι πρόσφυγες- βρίσκονται αντιμέτωποι με την αστεγία αναγνωρισμένων προσφύγων ύστερα από εξώσεις. Ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το περασμένο καλοκαίρι με τις εξώσεις από δομές, με την πλατεία Βικτωρίας να αδειάζει και να γεμίζει και την αστυνομία να μεταφέρει πότε στην Αμυγδαλέζα πρόσφυγες μέχρι να βρεθεί σε ποια δομή θα οδηγηθούν και πότε δομές της Αττικής να τους φιλοξενούν ως υπεράριθμους ή μη καταγεγραμμένους μέχρι το υπουργείο να στήσει και μεταβατικό πρόγραμμα φιλοξενίας με τον ΔΟΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL