Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Υπόθεση Λιγνάδη / Έρχονται και άλλες κατηγορίες για βιασμό, καταπέλτης το ένταλμα προφυλάκισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Λιγνάδη / Έρχονται και άλλες κατηγορίες για βιασμό, καταπέλτης το ένταλμα προφυλάκισης

Λιγνάδης
Eurokinissi

«Καταπέλτης» είναι το ένταλμα των δικαστικών αρχών για την προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη που εκδόθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ανακρίτρια και εισαγγελέας αρνήθηκαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατ' οίκον περιορισμού του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, κρίνοντας πως «καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου».

Την ίδια στιγμή, η συνήγορος του Βασίλη Κ., που έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του καλλιτέχνη, αποκαλύπτει ότι δύο νέα θύματα βιασμού ετοιμάζονται να καταθέσουν στην ανακρίτρια.

Η δικηγόρος Μαρία Κουρτέση μίλησε στην εκπομπή του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα» και ανέφερε ότι τα θύματα αναμένεται να καταθέσουν για βιασμό που υπέστησαν το 2015 όταν ήταν 17 ετών.

Και τα δύο θύματα δεν έχουν σχέση με τον χώρο του θεάτρου, αλλά είχαν κοινούς γνωστούς με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Η δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι τα δύο συγκεκριμένα άτομα δεν έχουν σχέση με ΜΚΟ.

Το σκεπτικό πίσω από την προφυλάκιση

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας. Λίγο πριν τις 2 το πρωί ο εισαγγελέας κ. Ελευθεριάνος και η ανακρίτρια κα Μπότση αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση στις φυλακές του Δημήτρη Λιγνάδη καθώς προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής.

Για τα καταγγελλόμενα αδικήματα, οι δικαστικές αρχές κατέληξαν πως υπάρχει «εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Όπως αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης, ενώ η ανακρίτρια μεταξύ άλλων έκρινε πως πίσω από τις πράξεις του σκηνοθέτη υπήρξε συγκεκριμένη μεθοδολογία, συστηματική προσέγγιση των παθόντων από τον κατηγορούμενο, επιμονή από μέρους του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης για τη δημιουργία, κλίματος εμπιστοσύνης με αυτούς, καθώς εκμεταλλευόταν, αφενός, τη δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος, καθώς και άσκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους λόγους αυτούς, κρίθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς πως «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακούργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια αναφέρει πως «προκύπτουν εναργώς από τη συνδυαστική και συνολική εκτίμηση του συλλεγέντος υλικού, το οποίο δεν κλονίζεται από την απολογία και τα εισφερθέντα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του κατηγορουμένου».

Οι δικαστικές αρνήθηκαν τον περιορισμό κατ’ οίκον με βραχιολάκι στον Δημήτρη Λιγνάδη. «Καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, για τον λόγο δε αυτό, κρίνεται ότι δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λιγνάδης: Έμενα στο σπίτι της Κούρκουλα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε ότι μετά την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο, στις 6 Φεβρουαρίου και επειδή »δεχόταν απειλές στο κινητό του», όπως ισχυρίζεται, από τον «Ρουβίκωνα» αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να μετακομίσει για δυο ημέρες στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα και συνέχεια στο σπίτι ενός φίλου του Ι.Ρ. στο Αιγάλεω μέχρι και την ημέρα που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης.«Δεν μπορούσα να μείνω στον αδερφό μου γιατί φοβόμουν για την ακεραιότητα της οικογένειάς μου» σημείωσε.

Η πρώην υφυπουργός και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, είχε διαψεύσει ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από την σύλληψη ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε διέμενε στο σπίτι της. Σημειώνεται ότι και στην προφορική απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ επιτέθηκε σε μηνυτές και μάρτυρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL