Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Σούπερ μάρκετ / Εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σούπερ μάρκετ / Εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι 

Εμποροϋπάλληλοι υπουργείο Εργασίας
avgi.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και δύο ακόμη σωματεία του κλάδου από τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική με σκοπό να καταθέσουν υπόμνημα στο υπουργείο για τις τραγικές συνθήκες εργασίας που συνεχίζουν να επικρατούν στα σούπερ μάρκετ μεγάλων αλυσίδων εν μέσω πανδημίας. 

«Πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους εργασίας, δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας» - «Φάρμακα - γιατρούς - δωρεάν υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν. 

Στο αίτημά τους πάντως να συναντήσει αντιπροσωπεία συνδικαλιστών τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο τελευταίος αρνήθηκε ζητώντας να συναντηθεί με μόνο ένα άτομο, επικαλούμενος τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Οι εργαζόμενοι αντέτειναν ότι οι ίδιοι τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας σε αντίθεση με τον υπουργό και την κυβέρνηση που έχουν αφήσει πλήρως ανοχύρωτους τους χώρους που δουλεύουν.

Την άρνηση του υπουργού Εργασίας να τους δεχθεί κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Ντίνα Γκογκάκη:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1DSPaFU1QfDvdq1KIyXDcvGsDejkYKhCvFmBj5yUJuogxM9xlSzCFKPSM&v=U53Kr6Y9O5c&feature=youtu.be

Νωρίτερα τα μέλη των συνδικάτων είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική ανάμεσα σε εργαζόμενους κι ένας θάνατος λόγω της ασθένειας σε κατάστημα σούπερ μάρκετ του Πειραιά

Ειδικότερα στις αρχές του μήνα καταγράφηκαν: 

  • 54 κρούσματα κι 1 θάνατος σε 12 καταστήματα του Σκλαβενίτη 
  • 3 κρούσματα σε 2 καταστήματα του Lidl 
  • 6 κρούσματα σε 3 καταστήματα του ΑΒ Βασιλόπουλου 
  • 5 κρούσματα στις κεντρικές αποθήκες των My market - Metro κι επιπλέον 7 κρούσματα  σε κατάστημα των βορείων προαστίων 
  • 3 κρούσματα στα κεντρικά γραφεία του market in 
  • 7 κρούσματα και στα 4 καταστήματα της αττικής του Praktiker 
  • 7 κρούσματα στη Leroy Merlin 
  • 4 κρούσματα σε καταστήματα νοτίων προαστίων του Γαλαξία 

Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στις αποθήκες Ανεδηκ Κρητικός, Διακίνηση, Sarmed, αλλά και στην περιφέρεια. Όπως στη Χίο, όπου έχουν καταγραφεί 5 κρούσματα σε εργαζόμενους στο σούπερ μάρκετ του Lidl. 

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ο θάνατος του συναδέλφου τους επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τους για ανεπαρκή μέτρα προστασίας και προσθέτουν ότι δεν περίμεναν τον χτεσινό αριθμό των κρουσμάτων για να διαπιστώσουν ότι η Αττική βράζει. 

Περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, τονίζουν ότι αρκετοί εργαζόμενοι με υποκείμενα νοσήματα θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, καθώς είτε υποχρεώνονται να εργαστούν κανονικά από την εργοδοσία, είτε γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ που δίνονται. 

Όπως αναφέρουν ακόμη το μόνο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είναι αυτό της απρόσκοπτης λειτουργίας των καταστημάτων ακόμη κι όταν διαπιστώνεται συσσώρευση κρουσμάτων. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL