Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας / Οργή ενάντια στην κάλυψη του Λιγνάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας / Οργή ενάντια στην κάλυψη του Λιγνάδη

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Οι άνθρωποι που μας τραγουδάνε. Οι άνθρωποι που βλέπουμε μπροστά μας στο σανίδι και μας μεταφέρουν σε μια άλλη πραγματικότητα. Εκείνοι που μας ξεκουράζουν πρωταγωνιστώντας σε ταινίες και σειρές που αγαπάμε. Αλλά κι εκείνοι που κρατούν τις κάμερες και τους προβολείς, βάφουν πρόσωπα και διαλέγουν ρούχα για τους ηθοποιούς, ήταν εκεί. Κάθε άνθρωπος που εργάζεται στον χώρο του θεάτρου και συνολικά του πολιτισμού ήταν χθες το πρωί, από τις 9.30 και για δύο ώρες τουλάχιστον, έξω από το υπουργείο, στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στους χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη και συνολικά της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη.

Η απόφαση αρχικά ήταν να γίνει μια συμβολική κίνηση έξω από το υπουργείο με το άνοιγμα ενός μεγάλου πανό με μαύρα γράμματα και λευκό φόντο, το οποίο έγραφε «Μενδώνη, παραιτήσου». Την ιδέα είχε η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος), ώστε να σταλθεί ένα ηχηρό μήνυμα, χωρίς να παρεμποδιστεί από την αστυνομία, η οποία θα απέκλειε τον χώρο στην περίπτωση που καλούνταν διαδήλωση.

Σύντομα όμως τα μέλη της ΠΟΘΑ είδαν δίπλα τους εργαζόμενους απ’ όλους τους χώρους του πολιτισμού, ακόμη και υπάλληλους σε υπηρεσίες, αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα. Είδαν τον δρόμο να γεμίζει. Άκουσαν το σύνθημά του πανό τους ν’ ακούγεται δυνατά.

Στο ίδιο πνεύμα με το πανό, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν χαρτιά που είχαν τυπωμένο το hashtag #nomoremendoni και φώναζαν συνθήματα όπως: «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει - Να φύγει τώρα η Μενδώνη». Κάποια στιγμή ο παλμός ανέβηκε ακόμη παραπάνω. Καθώς ο δρόμος και τα πεζοδρόμια είχαν κλείσει από ανθρώπους που χειροκροτούσαν ρυθμικά και φώναζαν «Μενδώνη, παραιτήσου - Άσε την καρέκλά σου, δεν είναι το τσαρδί σου».

Κ. Κεχαγιόγλου: «Ακούνε τις καταγγελίες στην τηλεόραση και κωφεύουν»

«Είμαστε εδώ γιατί εδώ και τρεις εβδομάδες παρακολουθούμε καθημερινά τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τα φαινόμενα βίας να μιλούν είτε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις είτε στον εισαγγελέα είτε στα social media. Είμαστε εδώ γιατί εδώ και τρεις εβδομάδες τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο ο πρωθυπουργός κωφεύουν. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε 'Μενδώνη, παραιτήσου'. Δεν χρειάζεται ο πολιτισμός άλλους υπουργούς σαν τη Μενδώνη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

Στη διαμαρτυρία παρευρέθη και ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής του ΜέΡΑ25. «Είμαι εδώ για ευνόητους λόγους. Γιατί αυτή η υπουργός δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να παραμένει υπουργός. Μην σας πω για τον πρωθυπουργό» τόνισε.

Γ. Χρανιώτης: «Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό το πράγμα»

«Απαιτούμε, δεν ζητάμε την παραίτηση της κ. Μενδώνη» δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης. «Είμαστε πάρα πολλοί άνθρωποι. Ξεκινάμε από αυτό για να δούμε πώς θα μπορέσει όλο αυτό το πράγμα να εξελιχθεί, να γιγαντωθεί και να πέσει φως σε κάτι στο οποίο αξίζει να πέσει φως, που αφορά τις ζωές μας, τις ψυχές μας, όλων των ηθοποιών, όλων των καλλιτεχνών, όλων των ανθρώπων που έχουν ή δεν έχουν υποφέρει. Είμαστε όλοι μαζί σ' αυτό το πράγμα και θέλουμε εξυγίανση» σημείωσε.

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι για ένα κοινό αίτημα. Την κάθαρση κατ' αρχήν, την αλλαγή και τη νέα σελίδα στον εργασιακό κλάδο. Έχω την εντύπωση ότι αχνοφαίνεται πως μάλλον θα καταφέρουμε να αλλάξουμε σελίδα και θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για το αύριο όπως το θέλουμε εμείς. Λίγο πιο καθαρό, λίγο πιο δίκαιο, ισότιμο, με ισονομία, και να έχουμε την άνεση να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια πιο όμορφα» μας είπε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

Παρόντες έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν και φοιτητές του Εθνικού Θεάτρου, κρατώντας πανό με αίτημα «Δικαιοσύνη τώρα».

Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις από ηθοποιούς με το ίδιο αίτημα, αναφέροντας, μετά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ότι αν η υπουργός ήξερε για τις πράξεις που κατηγορείται ο Δ. Λιγνάδης, λειτούργησε εγκληματικά, ενώ αν δεν ήξερε, επέδειξε παροιμιώδη ανικανότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνα των ηθοποιών Αντώνη Καφετζόπουλου, Χάρη Τζωρτζάκη, Γιώργου Παρτσαλάκη και Γιάννη Στάνκογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL