Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Κορωνοϊός / Προβληματισμός από την αύξηση κρουσμάτων - Οι περιοχές που βρίσκονται σε «συναγερμό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Προβληματισμός από την αύξηση κρουσμάτων - Οι περιοχές που βρίσκονται σε «συναγερμό»

INTIME NEWS

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων διαπίστωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της νόσου, ανέφερε ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι τη Δευτέρα ήταν 547 κρούσματα την ημέρα, με μέση ηλικία τα 48 έτη.

«Έχουμε μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση των μολύνσεων σε άτομα άνω των 75 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας είναι:

  • Σαντορίνη
  • Μύκονος
  • Βοιωτία
  • Ροδόπη
  • Δυτική Αττική
  • Λακωνία

Οι συγκεκριμένες περιοχές καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, το τελευταίο διάστημα.

https://youtu.be/5MikstCI4js?t=382

Αυξημένο ιικού φορτίο ανέφερε ότι καταγράφεται σε Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα αλλά και σε Αττική. Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή των 840 νέων κρουσμάτων στην Αττική, διαγνώστηκαν 409 νέα κρούσματα, ενώ 74 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Διψήφιο αριθμό παρουσιάζουν επίσης οι: Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, όπως ανέφερε, τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 5.324. Με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, ενώ 951 αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία.

«Υψηλή η κάλυψη των ΜΕΘ»

«Σχετικώς υψηλή» χαρακτήρισε την «κάλυψη των ΜΕΘ», παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των ασθενών σε απλές κλίνες αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19.

«Σήμερα νοσηλεύονται 1.445 συμπολίτες μας, οι 274 διασωληνωμένοι. Και στις απλές κλίνες και στις κλίνες ΜΕΘ, η μείωση κάθε εβδομάδα είναι μικρή. Ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει υψηλός, σήμερα είχαμε 112 ασθενείς και η κάλυψη των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, 63% στην Αττική, 50% στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε 5 ημέρες οι ενδείξεις για την επιβάρυνσης από το άνοιγμα της αγοράς

Για τις επιδημιολογικές συνέπειες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο υπουργούς Υγείας ανέφερε ότι «δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι εμβολιασμοί γίνονται με ρυθμούς χελώνας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων».

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Οσον αφορά τον εμβολιασμό ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι επί του παρόντος «αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και δεύτερον διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».

Σύμφωνα με τον υπουργό η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και «πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο Β. Κικίλιας και συμπλήρωσε:

«Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL