Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
2021 όπως 1967 / Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν ενοχλούσαν τη Δεξιά - Η περίπτωση της εισβολής αστυνομίας στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2021 όπως 1967 / Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν ενοχλούσαν τη Δεξιά - Η περίπτωση της εισβολής αστυνομίας στο ΑΠΘ

Φωτογραφίες από δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη»

Ήταν 11 Απριλιου 1967. Δέκα μέρες πριν καταλυθεί η δημοκρατία κατά το απριλιανό πραξικόπημα, η ΕΦΕΕ είχε προγραμματίσει συγκέντρωση και διαμαρτυρία για τις διώξεις δημοκρατικών φοιτητών, την επανειλημμένη καταπάτηση του ασύλου και τις ενέργειες του πρύτανη του ιδρύματος.

Το χρονικό των γεγονότων

Η συγκέντρωση απαγορεύτηκε από τον πρύτανη ως παράνομη, καθώς δεν χοηρήγθηκε σχετική άδεια. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν προβλεπόταν εκείνη την εποχή εξ ου και χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής απαίτηση.

Δυνάμεις της χωροφυλακής και άνδρες με μηχανοκίνητα μέσα απέκλεισαν στις 11 το πρωί ολόκληρη την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, απαγορέυοντας την πρόσβασηστο χώρο τόσο σε φοιτητές, όσο και σε άλλους πολίτες. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι χήρες που ήθελαν να διαβούν το χώρο για να φτάσουν στο νεκροταφείο της Ευαγγελιστρίας αναγκάστηκαν να μεταβάλουν την πορεία τους.

Στις 11:30 φοιτητές βγήκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο και το κτίριο της Φυσικομαθηματικής. Όταν οι χωροφύλακες είδαν τους φοιτητές, τους κυνήγησαν με αποτέλεσμα αυτοί να κλειστούν στο κεντρικό κτίριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «1-1-4», «Δημοκρατία», «να φύγει ο πρύτανης».

Εν τέλει στις 4 το απόγευμα ο εισαγγελέας με την άδεια του πρύτανη επέτρεψαν στους χωροφύλακες να εισβάλουν στο κτίριο για να εκδιώξουν τους φοιτητές. Μια ομάδα τους αποφάσισε να πραγματοποιήσει απεργία πείνας εντός της αίθουσας εκδηλώσεων, ωστόσο μετά από τις επειλές πως θα ριφθούν δακρυγόνα εναντίον τους, αποχώρησαν.

10 φοιτητές συνελήφθησαν (Ε. Τσιτσόπουλος φοιτητής της νομικής, Ν. Λινοξυγγάκης της οδοντιατρικής, Π. Χατζηπλάτων, Π. Τσορμπατζόγκλου της γεωπομοδασολογικής, Κ. Αποστολίδης της νομικής, Σ. Κάκαρης της οδοντιατρικής, Γ. Τσαλαχούρης της φυσικομαθηματικής, Π. Κουτουρούσιος της νομικής και Γ. Ακριβόπουλος της σχολής υπομηχανικών. Επίσης συνελήφθη ο Γ. Σιδερίδης της οδοντιατρικής επειδή διένειμε προκηρύξεις της ΕΦΕΕ).

Ο Τύπος της εποχής

Οι ομοιότητες με την σημερινή εποχή δεν εξαντλούνται μόνον στον τρόπο με τον οποίο επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τη φοιτητική διαμαρτυρία (πανομοιότυπες εικόνες είδαμε για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2019 στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας - ΑΣΟΕΕ).

Ελληνικός βορράς

Οι εφημερίδες που συντάσονταν με την μαύρη Δεξιά της εποχής κατηγόρησαν τους «ερυθρούς» ή «κεντροαριστερούς» φοιτητές που προχωρούσαν σε  «ατιμωτικά αίσχη» και «έκτροπα».

ελεύθερος Λαός

 Από την άλλη πλευρά οι δημοκρατικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τις ενέργειες της κυβέρνησης, του πρύτανη και της χωροφυλακής.

εφημερίδα Θεσσαλονίκη
εφημερίδα μακεδονία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL