Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Νοσηλευτική για χειροκρότημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσηλευτική για χειροκρότημα

Νοσηλευτές
(EUROKINISSI)

Η χρονιά που πέρασε, αν και από τον WHO αφιερωμένη στη Νοσηλευτική και τη Μαιευτική, ήταν αδιαμφισβήτητα μια χρονιά που δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ήταν καλή για τη Νοσηλευτική. Αν και αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο ο σημαντικότατος ρόλος της στο σύστημα Υγείας, αρκέστηκε σε «χειροκροτήματα» και αόριστες υποσχέσεις. Ενίοτε δε οι θεσμικοί της εκπρόσωποι βρέθηκαν και σε ρόλο χειροκροτητή κυβερνητικών επιλογών.  Ίσως για κάποιους από εμάς κάτι να είχε διαφανεί ήδη από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Β. Κικίλιας δήλωνε: «... Πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά οι νοσηλευτές».

Το 2019 του «άριστου επιτελικού κράτους» έκλεισε με την επιλογή των πρώτων διοικητών νοσοκομείων, όπου η επέλαση του κομματικού κράτους ήταν ολοκληρωτική (Βορίδης για τους διοικητές στα νοσοκομεία: «Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;»), καθώς οι περισσότεροι ήταν άσχετοι με τον χώρο της Υγείας, με αρκετούς απόστρατους αξιωματικούς και καμία αξιοκρατία ως προς το σύστημα επιλογής, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας και συμπαθούς Κ. Πατέρα.

Το 2020 άρχισε με διώξεις – καθαιρέσεις - υποβαθμίσεις στις νοσηλευτικές υπηρεσίες και αντίστοιχες τακτοποιήσεις των στελεχών της ΔΑΚΕ με τη βοήθεια των νέων διοικήσεων, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο από τον «Ευαγγελισμό», για να συνεχιστεί και να κλείσει (προς το παρόν) τον Νοέμβριο στο ΠΓΝ Ιωαννίνων. Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε στη διάρκεια του χρόνου και στο ΕΚΑΒ, στον «Άγιο Παύλο» Θεσσαλονίκης, στο Γ.Ν. Νίκαιας, στο Δυτικής Αττικής, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο «Σωτηρία», στο Γ.Ν. Τρικάλων, στο Σισμανόγλειο, στο Γ.Ν. «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ, στο Γ.Ν. Καβάλας, στο «Παπανικολάου», στο Γ.Ν. Κιλκίς και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Όχι! Σε κανένα από τα παραπάνω νοσοκομεία δεν έγινε ειρηνική και δυναμική διαμαρτυρία στα γραφεία των διοικητών από κλιμάκια συνδικαλιστών να ζητήσουν τον λόγο, όπως έκαναν τον Νοέμβριο 2018 στο «Γ. Γεννηματάς».

Ναι! Γι’ αυτές τις καρατομήσεις ζητεί εξηγήσεις το υπουργείο Εσωτερικών (3 Δεκεμβρίου) από το υπ. Υγείας με έγγραφο - απάντηση σε καταγγελία καρατομημένου υπαλλήλου με τη σημείωση: «...Παρακαλείσθε για τη σχετική ενημέρωση της υπηρεσίας μας επί των περαιτέρω ενεργειών σας, καθώς από την εν λόγω απόφαση δεν προκύπτει σαφώς η νομιμότητα της αναπλήρωσης προϊσταμένου διευθύνσεως».

Φτάνοντας ως κλάδος στην αρχή του 2021 και του σχεδίου «Ελευθερία», βιώνοντας έναν ανηλεή πόλεμο σε πρωτόγνωρες συνθήκες, καλό θα ήταν να καταγράψουμε κάποια γεγονότα που «άγγιξαν» τους «ήρωες» και έχουν τις ιδιαίτερες επιπτώσεις τους στην ιστορία της ελληνικής Νοσηλευτικής.

Είχαμε πρωτιές

Εμβολιάστηκε πρώτη νοσηλεύτρια (μπροστά στην κάμερα), είχαμε πρώτες εθελόντριες (μπροστά στην κάμερα), πρώτους μετακινούμενους νοσηλευτές για κάλυψη των κενών στις ΜΕΘ της χώρας, αλλά και την πρώτη νοσηλεύτρια νεκρή - θύμα του Covid ανάμεσα στους υγειονομικούς (μακριά από κάμερες), και τους πρώτους νοσηλευτές να βγαίνουν σε καραντίνα λόγω νόσησης ή στενών επαφών με Covid-19.

Είχαμε χειροκροτήματα

Την αρχή έκανε η Μαρέβα Μητσοτάκη, και υποστήριξε και η ΕΝΕ, η οποία στη συνέχεια (23 Μαρτίου) με δελτίο Τύπου χειροκροτεί και στηρίζει την εξαγγελία εθελοντισμού της κυβέρνησης. Τον Μάρτιο γιορτάζει επίσης και χειροκροτεί στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και ταυτόχρονα εξυμνεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Είχαμε θεσμικές (απ)αλλαγές

Τον Φεβρουάριο από τη Λάρισα ο Β. Κικίλιας εξαγγέλλει δημιουργία κλάδου νοσηλευτών. Ο γρίφος της εξαγγελίας αυτής δεν λύθηκε ούτε τον Μάιο, στις συζητήσεις στο υπουργείο, ούτε μέχρι και σήμερα και ο κλάδος καλά κρατεί… Κι ενώ ακόμα και η πανδημία έδειξε την αναγκαιότητα του ενιαίου κλάδου, κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον κλάδο της διάσπασης...

Τον Ιούλιο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, μελέτη ή διάλογο και μπροστά στην πανδημία της Covid-19, η κυβέρνηση εξαγγέλλει 2.250 νέες θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών Εντατικής Θεραπείας και Δημόσιας Υγείας για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, κάνοντας ουσιαστικά μια παρέμβαση στη θεσμική εκπαίδευση των νοσηλευτών βασιζόμενη ουσιαστικά στην πρόταση της 11ης Ολομέλειας του ΕΣΑΝ.  Όμως ακόμα κι αυτή, όπως αποδείχτηκε, ήταν πρόχειρη και χωρίς πλήρη επεξεργασία, καθώς μπήκε στον σχεδιασμό για έκτακτο προσωπικό ΜΕΘ - ΤΕΠ - ΠΦΥ λόγω Covid και όχι για τη θεσμική εκπαιδευτική θωράκιση των νοσηλευτών.

(Δεν) Είχαμε προσλήψεις

Καμία μόνιμη πρόσληψη δεν έγινε μέχρι σήμερα, ενώ τα κενά καλύφθηκαν με εσωτερικές μετακινήσεις στα νοσοκομεία, με την αναστολή των κανονικών αδειών και με μετακινήσεις ανάμεσα στα νοσοκομεία.

H πρόθεση της κυβέρνησης για τη στελέχωση του συστήματος Υγείας φάνηκε τον Φεβρουάριο από την τρίμηνη προκήρυξη (φιάσκο) 200 θέσεων με μπλοκάκι για τα 14 νοσοκομεία αναφοράς. Τον Μάρτιο άνοιξε η πλατφόρμα για 1.500 νέες θέσεις νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού, ενώ τον Απρίλιο, σε μια επίδειξη αριστείας και αξιοκρατίας από τον ΕΟΔΥ, είχαμε προκήρυξη για πλήρωση 1.100 θέσεων εργασίας. Η πρόσκληση διενεργείται με μοναδικό κριτήριο(!) την αύξουσα σειρά της αίτησης(!). Τον Σεπτέμβριο, μετά από 18 μήνες καθυστέρηση, εκδίδεται η προκήρυξη 6Κ/2020 που αφορά 1.209 θέσεις μόνιμου προσωπικού που είχαν εγκριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε ένα πλήθος επικουρικών εργαζομένων που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, ομήρους στα κυβερνητικά κελεύσματα.

Είχαμε κοροϊδίες και γραφικότητες

Τον Μάρτιο, παρά την εξαγγελία για βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση απορρίπτει στη Βουλή πρόταση - τροπολογία των ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη των εργαζομένων στην Υγεία στα ΒΑΕ. Τον Απρίλιο είχαμε τις παλινωδίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση ή όχι μάσκας και γαντιών μίας χρήσεως, όταν τα υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν είδος πολυτελείας. Τον Μάιο η 4η ΥΠΕ ζητεί με υπεύθυνη δήλωση από τους νοσηλευτές να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη να παραβιάζουν τον νόμο, αποδεχόμενοι να δουλεύουν 16ώρα (πρωί - νύχτα και απόγευμα – πρωί). Ωράρια τα οποία είναι παράνομα(!). Τον ίδιο μήνα η ΕΝΕ καταγγέλλει για αντιποίηση τίτλου τον πρώην γενικό γραμματέα της ΕΝΕ, χωρίς ποτέ να μάθουμε το πώς και το γιατί, αλλά και την εξέλιξη της υπόθεσης έως και σήμερα. Τον Αύγουστο η διοίκηση του Γ.Ν. Λιβαδειάς ζητεί υπεύθυνη δήλωση για τις «νόμιμες συναναστροφές» προκειμένου να χορηγούνται οι άδειες στους υγειονομικούς που να δηλώνουν ότι: με «προσωπική τους ευθύνη δεν θα εκτεθούν κατά το διάστημα της άδειας σε αυξημένο κίνδυνο έναντι του ιού SARS-CoV-2»! Τον Οκτώβριο γίνεται προκήρυξη εκλογών από την ΕΝΕ με δεδομένη την είσοδο σε δεύτερο κύμα πανδημίας. Αντί η διοίκηση να τις αναβάλει, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τις πραγματοποιήσει στις 2 Νοεμβρίου. Παλινωδίες, αστειότητες και τελικά αναβολή των εκλογών εν μέσω γενικότερης κατακραυγής με Υ.Α. την Κυριακή 1.11.2020, μόλις την προηγούμενη των εκλογών. Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση, εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας, με σχετικά έγγραφα ζητεί την αποστολή ονομάτων «με το προσωπικό που απασχολήθηκε και απασχολείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε τμήματα, κλινικές, ιατρεία, ΤΕΠ, ΜΕΘ ή άλλες λειτουργίες σχετικές με την Covid-19...» με σκοπό προφανώς τη χορήγηση οικονομικού βοηθήματος, ενώ λίγο αργότερα τόσο ο Γ. Γεραπετρίτης από τη Βουλή («...Η κυβέρνηση μελετά σε εκείνους που βρίσκονται στην αιχμή της μάχης κατά του κορωνοϊού να έχουν μια ειδική μισθολογική μεταχείριση ad hoc τον Δεκέμβριο») και ο Β. Κοντοζομάνης («...Ανοιχτό το θέμα χορήγησης δώρου Χριστουγέννων στους υγειονομικούς») δημιουργούν προσδοκίες για έκτακτη οικονομική υποστήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού, προσδοκίες τις οποίες τον Δεκέμβριο προσγειώνει ο Β. Κικίλιας με τη μεγαλειώδη δήλωσή του «Οι νοσηλευτές έχουν επιβραβευθεί συναισθηματικά και κοινωνικά».

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Νοσηλευτικής στη χώρα μας είχαμε νεκρούς συναδέλφους ανάμεσα στους 22 νεκρούς υγειονομικούς. Πόλεμος κανονικός.

Συμπερασματικά

Πάρα τα χειροκροτήματα, η Νοσηλευτική χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και έπεσε θύμα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης σε πολλαπλά επίπεδα. Κάποιοι εκπρόσωποί της δέχτηκαν να κλείσουν τα στόματά τους και να μείνουν στον ρόλο των χειροκροτητών των κυβερνητικών επιλογών

Δυστυχώς:

  • Δεν καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο.
  • Δεν καταφέραμε την ένταξη στα ΒΑΕ και τη θεσμοθέτηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος με τη μόνιμη χορήγησή του.
  • Δεν καταφέραμε να πείσουμε για στρατηγική μόνιμων προσλήψεων και στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Δεν καταφέραμε να έχουμε ένα καλά σχεδιασμένο και με προοπτική νέο θεσμικό πλαίσιο νοσηλευτικών ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
  • Δεν καταφέραμε να έχουμε ένα νομικό πρόσωπο που να βγαίνει μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές με απλή αναλογική.
  • Δεν καταφέραμε να έχουμε ένα θεσμικό όργανο συνομιλητή με την Πολιτεία (ΕΣΑΝ).
  • Δεν καταφέραμε να έχουμε διαδικασίες εξομοίωσης πτυχίων Τ.Ε. - Π.Ε.

Καταφέραμε όμως -μέσα από τη μάχη κατά της πανδημίας- για πρώτη φορά να κερδίσουμε την αμέριστη εκτίμηση της κοινωνίας και των πολιτών για το έργο μας και την καθολική στήριξη στα διαχρονικά αιτήματά μας αναδεικνύοντας το πραγματικό «πρόσωπο» της Νοσηλευτικής, έστω και πίσω από τη μάσκα...

Ο Δημήτρης Τζιάλλας είναι νοσηλευτής, μέλος ΣΕΠ του ΜΠΣ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΕΑΠ, πρώην πρόεδρος του ΕΣΑΝ (2016-2019) και μέλος του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL