Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Κορωνοϊός / Νέες σκηνές συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Νέες σκηνές συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς

Λεωφορείο

Σκηνές άπειρου συνωστισμού ζουν πάλι οι επιβάτες των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα, οπότε άνοιξαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Μεταφορών βρίσκεται για πολλοστή φορά εκτεθειμένος, μεταθέτοντας στο πρώτο τρίμηνο του 2021 την παραλαβή των περίφημων 300 λεωφορείων με leasing από τις αρχές του έτους που διακήρυττε...

Οι αντιφάσεις στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών συνεχίζονται με συνέπειες στη δημόσια υγεία, καθώς εδώ και μήνες προαναγγέλλει την ενίσχυση του στόλου προκειμένου να αποφεύγονται τα φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς εν μέσω Covid-19, ωστόσο κάθε φορά τον διαψεύδει η πραγματικότητα. Αποτέλεσμα είναι και τις δύο προηγούμενες μέρες στα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι επιβάτες να στριμώχνονται σαν σαρδέλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού.

Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού, από τον Σεπτέμβριο που βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια ακόμη και αυτών των 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων δεκαετίας, αυτά υποτίθεται πως θα διατίθεντο στην κυκλοφορία μέχρι τις αρχές του έτους, όμως ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα!

Σταχυολογώντας ορισμένες χαρακτηριστικές δηλώσεις του υπουργού, οι οποίες διαψεύστηκαν, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός στις 9 Σεπτεμβρίου ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωνε ότι «βρίσκεται στον αέρα, σε χρόνο - ρεκόρ, ο διαγωνισμός για την προμήθεια με leasing 300 σύγχρονων λεωφορείων, που θα ενισχύσουν άμεσα τον στόλο της ΟΣΥ Α.Ε. και στις αρχές του νέου έτους πιστεύουμε ότι θα είναι στους δρόμους της Αθήνας».

Ανακοίνωση για παραλαβή μέχρι τις αρχές του 2021 και από το βήμα της Βουλής

Το ίδιο έπραξε και στο πλαίσιο της απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Λειτουργία αστικών συγκοινωνιών» στις 13 Νοεμβρίου 2020, οπότε σημείωνε ότι «έχουν ήδη προστεθεί 100 λεωφορεία στον στόλο και σήμερα κυκλοφορούν πάνω από 1.100 οχήματα στους δρόμους της Αθήνας, ενώ θα παραληφθούν ακόμη 300 σύγχρονα λεωφορεία μέχρι τις αρχές του έτους».

Δέσμευση που επίσης διαψεύστηκε ήταν και η ανακοίνωσή του στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 από το αμαξοστάσιο των ΚΤΕΛ στη Μαγούλα, το οποίο επισκέφθηκε ο υπουργός Μεταφορών με αφορμή την ολοκλήρωση της παραλαβής των 200 λεωφορείων των ΚΤΕΛ για να ενταχθούν στον στόλο της Αττικής. Από το αμαξοστάσιο ο Κ. Καραμανλής δήλωνε πως «μετά από 17 μήνες, έχουμε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα.  Έχουν έρθει τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε και τα 300 λεωφορεία με τη διαδικασία του leasing και σταδιακά θα κάνουμε το μεγάλο άλμα για να πάρουμε 1.300 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία».

Δεν πρόλαβε όμως να κλείσει ένας μήνας από την τελευταία δήλωση του υπουργού, για να καταφέρει να διαψεύσει πάλι τον εαυτό του μεταθέτοντας την ημερομηνία παραλαβής των νέων λεωφορείων στο πρώτο τρίμηνο και όχι στις αρχές του νέου έτους.  Έτσι, πριν λίγες μέρες, στις 8 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά FM 90,1, δήλωσε ότι τα 300 λεωφορεία δεν θα έρθουν φυσικά στις αρχές του έτους, όπως διαφήμιζε, αλλά μέσα στο πρώτο τρίμηνο, προσδιορίζοντας, μέχρι να διαψευστεί εκ νέου, την έλευση των πρώτων νέων οχημάτων μέσα στον Ιανουάριο, πράγμα που μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά FM, «από τον Νοέμβριο έχουν προστεθεί στον στόλο πάνω από 250 λεωφορεία και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προστεθούν άλλα 300», συμπληρώνοντας αόριστα πως «μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των 609 προσλήψεων και θα έρθουν και τα πρώτα νέα οχήματα με leasing, τα οποία θα προστεθούν στις γραμμές όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Αποτέλεσμα φυσικά των καθυστερήσεων και των παλινωδιών του Κ. Καραμανλή είναι η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς σε σχέση με τον συνωστισμό να μην βελτιώνεται. Αντίθετα, με το άνοιγμα των καταστημάτων προχθές και την αύξηση του επιβατικού κοινού στα μέσα μεταφοράς, νέες σκηνές συνωστισμού εκτυλίσσονται στα λεωφορεία, επιβαρύνοντας την ήδη αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση μη διασποράς του ιού με δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL