Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Κώστας Μπακογιάννης / Υιοθετεί τον δωρητή - real estate για τις αναπλάσεις;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Υιοθετεί τον δωρητή - real estate για τις αναπλάσεις;

Λόφος του Στρέφη

Ενώ το πρόγραμμα «υιοθέτησε την πόλη σου», που έχει λανσάρει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έγινε δεκτό, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, καθώς συνιστά ένα πρόγραμμα δωρεών, αυτό φαίνεται να αλλάζει περιεχόμενο, με τον δωρητή να διεκδικεί καθοριστικό ρόλο. Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η εισήγηση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη για την αποδοχή δωρεάς ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για εργασίες ανάπλασης και εμπλουτισμού του πρασίνου στον λόφο του Στρέφη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επικαλείται την έλλειψη μόνιμου προσωπικού συντήρησης για να εισηγηθεί την αποδοχή δωρεάς ύψους 1 εκατ. ευρώ για εργασίες στον λόφο του Στρέφη από την εταιρεία real estate Prodea. Η εταιρεία αποτελεί συνέχεια της εταιρείας Εθνική Πανγαία και είχε απορροφηθεί από τον όμιλο MIG. Εντύπωση προκαλούν οι όροι αποδοχή της δωρεάς ως προς την έγκριση των μελετών, καθώς προσδιορίζεται αυστηρά το χρονικό περιθώριο: εντός πέντε ημερών να εγκριθούν τα διάφορα στάδια των μελετών για το έργο που η εταιρεία κάνει τη δωρεά. Ενώ για όποια αστοχία στην εκτέλεση των εργασιών, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο της δωρεάς, την ευθυμία την έχει αποκλειστικά ο Δήμος Αθηναίων.

Στους όρους καλής εκτέλεσης του έργου η εταιρεία θέτει ως προϋπόθεση ο Δήμος Αθηναίων να δεσμευτεί ότι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων ανάπλασης θα έχει καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου 2023. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι «σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή και για λόγους που αποδεδειγμένα δεν οφείλονται σε υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις του δήμου ή των προστεθέντων, συμβούλων, μελετητών και εργολάβων με τους οποίους έχει συνεργαστεί, συμπεριλαμβανομένων ως τέτοιων λόγων ανωτέρας βίας και δικαστικών εμπλοκών διοικητικής φύσης και μόνον αναστέλλεται η προθεσμία». Επιπλέον, η εταιρεία ζητάει από τον δήμο να δεσμευτεί ότι «θα μεριμνήσει τόσο κατά το κατασκευαστικό στάδιο όσο και μετά την αποπεράτωση του έργου για την ασφάλειά του και την επαρκή αστυνόμευσή του, προς αποφυγή πρόκλησης ζημιών, βανδαλισμών, καταστροφών και θα αποκαταστήσει αυτές σε περίπτωση επέλευσης τυχόν τέτοιων ζημιών, προκειμένου το έργο να διατηρήσει την ωφέλειά του και το αισθητικό του αποτέλεσμα».

Στην έκταση των 50 στρεμμάτων του λόφου του Στρέφη, η εταιρεία προτίθεται να κάνει δωρεά προς τον Δήμο Αθηναίων των απαιτούμενων μελετών για το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών, αλλά προειδοποιεί με αυστηρούς όρους για τη διακοπή χρηματοδότησης. Στο κείμενο της εισήγησης του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται ότι «η πρόταση της δωρεάς είναι πλήρης γιατί περιλαμβάνει τους μελετητές, τον προσδιορισμό της φύσης, του αντικειμένου και των προδιαγραφών των μελετών και τον προσδιορισμό των παραδοτέων και του χρονοδιαγράμματος. Στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά υπάρχει πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας».

Έκπληξη προκαλεί ότι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, στην εισήγησή της, αποδέχεται ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία έγκρισης των μελετών για τις εργασίες στον λόφο του Στρέφη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η έγκριση προμελέτης θα γίνεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα κατάθεσης πλήρους φακέλου μελετών στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Επίσης εντός πέντε εργάσιμων ημερών θα γίνεται η έγκριση οριστικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία. Ακολούθως, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις και της Δασικής Υπηρεσίας εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών πριν από την κατάθεση στην Πολεοδομία του φακέλου για την έκδοση της άδειας δόμησης. Συνολικά, μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα στάδια έως την έκδοση τευχών δημοπράτησης, ο Δήμος Αθηναίων αποδέχεται ότι θα μεσολαβήσουν 65 ημέρες. Απορίας άξιον είναι εάν η εταιρεία έχει έτοιμες τις μελέτες και απλώς ο δήμος θα κληθεί θα τις υιοθετήσει, υιοθετώντας όχι την πόλη, αλλά τον ιδιώτη - δωρητή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL