Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Περιφέρεια Αττικής / Στο 2025 μεταθέτει ο Πατούλης τον Φαληρικό Όρμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφέρεια Αττικής / Στο 2025 μεταθέτει ο Πατούλης τον Φαληρικό Όρμο

Φαληρικός όρμος

Το επόμενο βήμα για τα έργα του Φαληρικού  Όρμου συζητήθηκε εκτενώς από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου διατυπώθηκε ο προβληματισμός για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, ώστε ο χώρος να καταστεί ένα σύγχρονο παραθαλάσσιο πάρκο που θα ενώνει τους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου απευθείας με τη θάλασσα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της Περιφέρειας Αττικής, του οποίου η σχεδίαση ξεκίνησε το 2009, ενώ η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2017 με τη διοίκηση της Ρένας Δούρου.

Με δεδομένο ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 275 εκατ. ευρώ, το ζήτημα που τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είναι κατά πόσον η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει το ποσόν, καθώς για την πρώτη φάση ήδη ο προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών συμβάσεων, που αγγίζουν το 49% του συμβατικού αντικειμένου, έχει φθάσει τα 111 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση περιλάμβανε την κατασκευή του μεγάλου αντιπλημμυρικού καναλιού, την κατεδάφιση του τείχους της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος, που απαγόρευε την επικοινωνία της πόλης με τη θάλασσα, την επαναχάραξη και την κατασκευή της μαζί με τις νέες κυκλοφοριακές μελέτες, όπως και τη μετατόπιση στις ράγες του τραμ. Ζητούμενο ήταν να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος για το οικολογικό πάρκο. Παρά τις καθυστερήσεις, η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να παραδοθεί από τον ανάδοχο στα μέσα του 2021.

Τα δύσκολα

Τα δύσκολα αρχίζουν για τη δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει, με βάση την αρχική σχεδίαση, τη διαμόρφωση πάρκου 600 στρεμμάτων με φύτευση 23.000 δέντρων υψηλής βλάστησης, τρεις χώρους στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 2.000 θέσεων, κτήρια με χαμηλό συντελεστή δόμησης για αναψυχή και ψυχαγωγία επιφανείας 12.000 τ.μ., τρεις κολυμβητικές δεξαμενές, που θα λειτουργούν με καθαρισμένο νερό από τη σχετική εγκατάσταση επεξεργασίας υδάτων, καθώς στον Φαληρικό  Όρμο εκβάλουν οι ποταμοί Κηφισός και Ιλισός.

Προσχήματα και αντιδράσεις

Κι ενώ οι μελέτες για την κατασκευή του έργου υπάρχουν, ο Γ. Πατούλης, με πρόσχημα ότι δεν είναι παλαιές, σε προηγούμενο χρόνο δρομολογούσε την ανάθεση των μελετών στον ανάδοχο που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου.

Ο περιφερειάρχης, παρότι στην τελευταία συνεδρίαση έδειξε να υποχωρεί σε αυτό το ζήτημα, προέταξε το πρόβλημα της χρηματοδότησης και της μελλοντικής βιωσιμότητας του έργου. Από την πλευρά της Δύναμης Ζωής ο Χρ. Καραμάνος, αφού διευκρίνισε ότι το έργο μπορεί να καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας, υπερασπίστηκε το αίτημα των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του έργου.

Κόντρα σε αυτό ο Γ. Πατούλης επικαλέστηκε τη χρησιμότητα του χρηματοοικονομικού συμβούλου προκειμένου να του υποδείξει το οικονομικό μοντέλο με το οποίο θα προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου. Ο περιφερειάρχης, μολονότι θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ως προς τη χρήση ΣΔΙΤ, δεν ήταν κάτι που απέκλεισε για τη χρήση των κτηριακών εγκαταστάσεων. Επανέλαβε, πάντως, ότι στόχος του είναι η ένταξη του έργου στο ταμείο ανάκαμψης εφόσον επικαιροποιηθούν οι σχετικές μελέτες. Ως εκ τούτου το αρχικό χρονοδιάγραμμα μετατίθεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για το 2025!

Κίνδυνος για τη δεύτερη φάση

Η ολιγωρία Πατούλη θέτει σε κίνδυνο τη δεύτερη φάση του έργου. Ο περοφερειάρχης ισχυρίζεται ότι θα αναζητήσει πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ η Δύναμη Ζωής του υποδεικνύει τη χρήση των πόρων της Περιφέρειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL