Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Προσφυγικό / Επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ζητάει η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ζητάει η Ελλάδα

Πρόσφυγες και μετανάστες σε καράβι

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αιτούντων άσυλο, των οποίων το αίτημα απορρίφθηκε τελεσίδικα, κατέθεσε η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ημερομηνίας έναρξης διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας και με φόντο την επιθυμία Τουρκίας και Ε.Ε. για βελτίωση των σχέσεών τους, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Ερντογάν προ ημερών ενώπιον των πρεσβευτών της Ε.Ε.

Βέβαια την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκάλυψη του Politico, η Frontex βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας του OLAF (του ευρωπαϊκού οργανισμού κατά της διαφθοράς), ενώ προ μηνός έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα.

Σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε., σύμφωνα με το υπουργείο αφορά την άμεση επιστροφή 1.450 αιτούντων άσυλο, “των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας”. Κατά τις ίδιες ανακοινώσεις πρόκειται για 955 που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν σταματήσει από τα μέσα Μαρτίου 2020 λόγω της πανδημίας. Η ελληνική πλευρά ενημερώνει τώρα ότι μέχρι τότε, δηλαδή για την περίοδο Ιανουαρίου - 15 Μαρτίου 2020, είχαν γίνει 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ επισημαίνει πως μπορεί να διασφαλίσει ότι οι επιστροφές μπορούν να γίνουν βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης: Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλιά της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.

Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπει και έναν μηχανισμό “αλληλεγγύης α λα καρτ”, που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος - μέλος να προσφέρει “αλληλεγγύη” στις πρώτες χώρες υποδοχής όπως εκείνο κρίνει, δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωτικό κάποιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, αλλά θα μπορεί, π.χ., να δωρίζει κουβέρτες ή εξοπλισμό ή να φτιάχνει ξενώνες προκειμένου να μην δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός του.

Η “ευέλικτη αλληλεγγύη”, μάλιστα, ήταν το σημείο που ο τότε αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος είχε κρίνει ως προβληματικό για τις χώρες πρώτης υποδοχής και έκανε σχετικές επαφές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του φθινοπώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL