Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Προσφυγικό / Χωρίς νομική υποστήριξη οι αιτούντες άσυλο της Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Χωρίς νομική υποστήριξη οι αιτούντες άσυλο της Λέσβου

ΑΣΥΛΟ

Χωρίς τη διασφάλιση της προβλεπόμενης δωρεάν νομικής συνδρομής σε δεύτερο βαθμό από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ύστερα από τέσσερις μήνες (σ.σ.: από την καταστροφή της Μόριας), οι διαδικασίες επίδοσης πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων ασύλου σε αιτούντες/ούσες άσυλο στη Λέσβο, καθώς και η αποδοχή προσφυγών κατά των αποφάσεων αυτών, όπως καταγγέλλουν εννέα ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις ζητούν να σεβαστεί τη νομιμότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και να απόσχουν από ενέργειες που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των αιτούντων/ουσών άσυλο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες δύνανται να προκαλέσουν σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη σε αιτούντες/ουσες άσυλο οδηγώντας στην παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. Οι οργανώσεις καλούν επίσης το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου να αναστείλει την επίδοση πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων και την κατάθεση προσφυγής μέχρι να διασφαλιστεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσβαση σε δωρεάν νομική συνδρομή από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση του ΠΓΑ Λέσβου, δεν φαίνεται ότι θα είναι διαθέσιμη η δωρεάν νομική συνδρομή από το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας, γεγονός που τεκμαίρεται και από την αδυναμία λειτουργίας του Τμήματος Συντονισμού της Νομικής Συνδρομής λόγω του καινούργιου οργανογράμματος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αιτούντες/ούσες άσυλο που θα παραλάβουν από σήμερα την απορριπτική τους απόφαση, αλλά και όσοι/ες δεν μπόρεσαν να προσφύγουν λόγω της καταστροφής του ΚΥΤ Μόριας θα αδυνατούν να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής νόμιμα και παραδεκτά, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμά τους σε δωρεάν νομική συνδρομή στον δεύτερο βαθμό κατά ευθεία παράβαση της εκ του νόμου υποχρέωσης παροχής αυτής από τη διοίκηση στη δευτεροβάθμια διαδικασία».

Συμπληρώνουν επίσης ότι «η έλλειψη νομικής συνδρομής προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς, βάσει της από 25.9.2020 απόφασης - προκήρυξης για τη ‘Συμπλήρωση του Μητρώου Δικηγόρων για παροχή νομικής συνδρομής σε αιτούντες διεθνή προστασία’ έχουν ήδη εγκριθεί 82 δικηγόροι για όλη τη χώρα, εκ των οποίων 12 δικηγόροι μητρώου στη Λέσβο».

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι: Διοτίμα, European Lawyers in Lesvos, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, FENIX Humanitarian Legal Aid, HIAS Ελλάδος, Legal Centre Lesvos, ΜΕΤΑδραση, PRAKSIS και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Η απάντηση του υπουργείου:

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απαντούσαν στην ΑΥΓΗ ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η δωρεάν νομική συνδρομή και ότι πρόκειται για «μεταβατική περίοδο» και πως σύντομα αναμένεται η ΚΥΑ που θα επιλύσει τα προβλήματα, χωρίς όμως να απαντούν τι ακριβώς πρόκειται να γίνει για όσο διαρκέσει αυτή η μεταβατική περίοδος.

Απόφαση έξωσης για τη ΒΙΑΛ

Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε η απόφαση της 31ης Δεκεμβρίου 2020 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χίου με την οποία υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να αποδώσει στον Δήμο της Χίου τον χώρο όπου λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.

Ο υπουργός Ν. Μηταράκης και βουλευτής Χίου σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε ότι «η απόφαση επιταχύνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της δημιουργίας κλειστής / ελεγχόμενης δομής», συμπληρώνοντας ότι η νέα δομή θα λειτουργήσει μέσα στο 2021. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί πού θα γίνει αυτό το νέο ΚΥΤ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL