Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C27.3°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.3°C26.4°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
26 °C
26.0°C32.6°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C31.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 50%
Προσφυγικό / Η πανδημία έπληξε τις μεταναστευτικές κοινότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Η πανδημία έπληξε τις μεταναστευτικές κοινότητες

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πώς είναι άραγε το να είσαι μετανάστης σε μια Ευρώπη που φτιάχνει Σύμφωνα για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο με σκοπό να κρατήσει έξω από τα σύνορά της και τους πρόσφυγες, και τους μετανάστες;

Στην Ελλάδα της πανδημίας, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών υπενθυμίζει ότι οι μετανάστες συνεχίζουν να είναι για το ελληνικό κράτος αόρατοι, τονίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα τις μεταναστευτικές κοινότητες, ενώ ζητάει από το ελληνικό κράτος μια «ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική με σκοπό την κοινωνική ένταξη, την ισονομία και τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των πολιτών».

Όπως υπογραμμίζουν, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία στις άδειες διαμονής λόγω της πανδημίας, υπάλληλοι δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών υπηρεσιών δεν αναγνωρίζουν την παράταση αυτή, με αποτέλεσμα «να μην αναγνωρίζονται νόμιμα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και να δυσκολεύει η καθημερινότητά τους».

Κατά τη διάρκεια των δύο lockdown οι μετανάστες που δουλεύουν σε αδήλωτη εργασία «έμειναν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά, αφού δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν με έγγραφο από την Εργάνη και ούτε φυσικά δικαιούνταν επίδομα αναστολής εργασίας». Παράλληλα, καθώς τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, όσοι μετανάστες χάνουν τη δουλειά τους κινδυνεύουν να μην ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους, ενώ πολλοί δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, τον Μάρτιο περίπου 1.500 άνθρωποι - μέλη τους είχαν ανάγκη για εβδομαδιαία προμήθεια φαγητού.

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι γυναίκες μετανάστριες ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υπάρχουν και αναφορές για εσωτερικές οικιακές βοηθούς «σε σπίτια όπου δεν δηλώνεται η εργασία τους, οπότε δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι όπου εργάζονται».

Δεν λείπουν και καταγγελίες για περιστατικά ρατσισμού απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, όπως «δημιουργία φυλετικού προφίλ στους ελέγχους από τη δημοτική και Ελληνική Αστυνομία» ή περιπτώσεις όπου εργοδότες «επιβάλλουν σε μετανάστες εργαζόμενους να κάνουν τεστ Covid με δικά τους έξοδα» ή νοσοκομεία που «δεν δέχονται να εξυπηρετήσουν μετανάστες στα εξωτερικά ιατρεία αν δεν έχουν κάνει πρώτα τεστ Covid».

Ερωτήματα από την  Άρσις για τους ευάλωτους

Την ίδια ώρα, η  Άρσις εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το κλείσιμο του προγράμματος Εστία στα νησιά στο τέλος Δεκεμβρίου, το οποίο βρίσκει 221 ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και συγκεκριμένα 2 στη Ρόδο, 92 στη Σάμο, 24 στη Λέρο και 103 στην Κω, έκθετους σε συνθήκες αστεγίας, καθώς μετά την παρέλευση της 31ης Δεκεμβρίου η  Άρσις καλείται να παραδώσει τα μισθωμένα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν κενά στους ιδιοκτήτες τους. Στην πλειονότητά τους οι προαναφερθέντες ευάλωτοι έχουν λάβει απορριπτικές απαντήσεις στο αίτημα ασύλου τους σε α’ βαθμό και παρά την προσφυγή τους στον β’ βαθμό, το υπουργείο έχει μπλοκάρει τη μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, σημειώνει η οργάνωση και, επικαλούμενη πληροφορία ότι ο ευάλωτος αυτός πληθυσμός θα υποχρεωθεί σε επιστροφή στα ΚΥΤ των νησιών της διαμονής τους, επισημαίνει ότι οι χώροι αυτοί δεν μπορούν να εγγυηθούν στο ελάχιστο την ασφαλή διαβίωση. Σύμφωνα με την  Άρσις δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το υπουργείο Μετανάστευσης ή την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως επισημαίνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL