Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς / Κυβερνητικός εμπαιγμός διαρκείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς / Κυβερνητικός εμπαιγμός διαρκείας

Γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Χωρίς δώρο Χριστουγέννων φαίνεται ότι θα μείνουν τελικά οι υγειονομικοί του δημοσίου, παρά τις συνεχείς διαρροές της κυβέρνησης η οποία καλλιεργούσε ελπίδες στους εργαζόμενους.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια για καταβολή έκτακτο δώρου Χριστουγέννων πριν τις γιορτές στενεύουν ασφυκτικά, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το δώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στις 23 Νοεμβρίου στη Βουλή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής έκτακτου επιδόματος στους υγειονομικούς, καθώς είχε σημειώσει ότι το θέμα της χορήγησης δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς «υφίσταται ανοιχτό ως ενδεχόμενο».

Μία ημέρα μετά, ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ είχε αναφέρει ότι «η κυβέρνηση μελετά σε εκείνους που βρίσκονται στην αιχμή της μάχης κατά του κορωνοϊού να έχουν μια ειδική μισθολογική μεταχείριση at hoc τον Δεκέμβριο».

Τη σκυτάλη πήραν διάφορα ΜΜΕ φιλικά προς την κυβέρνηση, που προανήγγειλαν την καταβολή έκτακτου επιδόματος σαν το δώρο Χριστουγέννων, είτε σε όλους τους υγειονομικούς, είτε μόνο σε όσους εργάζονται σε ΜΕΘ. Μάλιστα είχαν γίνει διαρροές από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ΜΜΕ περί δήθεν εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Μάταια όμως περίμεναν τις ανακοινώσεις οι υγειονομικοί καθώς ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.
 
Πάντως, λίγες ώρες πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δώσει το κλίμα, ερωτηθείς σχετικά εάν η κυβέρνηση προτίθεται δώσει δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς. «Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως βοηθήσει και δια του επιδόματος και δια των προσλήψεων, μονιμοποιήσεων και τους έχει επιβραβεύσει κοινωνικά και συναισθηματικά».

Ουσιαστικά ήταν η οριστική ταφόπλακα στις ελπίδες των υγειονομικών, οι οποίοι συνεχίζουν να διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και καταβολή 13ου και 14ου μισθού.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ξανά τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού που δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

«Η ευθύνη της αναγνώρισης στην πράξη των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη, στηρίζοντας την κοινωνία, αποτελεί χρέος όλων των κομμάτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΝΔ θα αποδείξει αν τιμά και στηρίζει αυτούς τους εργαζόμενους ή  αν έγιναν γι’ αυτήν και πάλι αόρατοι» υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η απόρριψη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, για τη στήριξη των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους κλάδους που πλήττονται και για τη στήριξη των αδυνάτων συμπολιτών μας, δείχνει ήδη τα ολέθρια αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σημειώνουν.

Στην τροπολογία προβλέπεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με την οποία η Πολιτεία θα αναγνωρίζει την κοινωνική προσφορά των εργαζομένων που δεν ελέγχονται ή έχουν καταδικαστεί πειθαρχικά και ποινικά και υπηρετούν: 

  • σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο ΕΚΑΒ (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί κλάδοι υπαλλήλων),
  • στο προσωπικό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας και κοινωνικών δομών και δράσεων (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας κ.ά),
  • στους οδηγούς, τους ελεγκτές  και το προσωπικό που βρίσκεται στα εκδοτήρια των αστικών συγκοινωνιών,
  • στους εργαζόμενους στην δημοτική αστυνομία,
  • στο προσωπικό που απασχολείται στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8  Ν. 4375/2016, στα Περιφερειακά Γραφεία και Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών,
  • στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους,
  • στο προσωπικό του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που απασχολούνται στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων για τον ιδιωτικό τομέα

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL