«Η τάση σταθεροποίησης είναι στον αριθμό διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος με 50-60 νεκρούς τη μέρα, με 3.000 νεκρούς τον Νοέμβριο, θα φτάσουμε στο τέλος της άνοιξης τους 10.000-15.000 νεκρούς. Πρέπει να δούμε έκρηξη θανάτων για να κλείσουμε πάλι την αγορά;» Τάδε έφη ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Και δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση των ήδη πολλών ημερήσιων κρουσμάτων και άρα αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους. Η εκτίμηση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ για τη διάδοση του ιού είναι ότι ενδέχεται να έχουμε «δραματική αύξηση» των λοιμώξεων το προσεχές διάστημα εξαιτίας της άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, δηλαδή αυτών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την αγορά με click away, τα κομμωτήρια και τα «νυχάδικα»... «Η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις, και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μία εβδομάδα έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων» αναφέρει η επιστημονική ομάδα. «Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Ιανουαρίου θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστες ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως, οι γιορτές φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά έναν τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δύο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας και από τον αριθμό και το εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση» εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
«Ούτε ανοιχτές εκκλησίες, ούτε ρεβεγιόν εννέα ατόμων»
Ο Ν. Καπραβέλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το άνοιγμα των εκκλησιών, αλλά και των σχολείων, διότι, όπως είπε, «τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν, αλλά μεταδίδουν», ενώ για τον ίδιο η συζήτηση για την άρση των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει Μάρτιο - Απρίλιο. Προειδοποιεί, επίσης, ότι μια νέα έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη θα είναι καταστροφική, διότι δεν θα υπάρχει σύστημα Υγείας για να υποδεχθεί τους νέους ασθενείς. «Αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Σήμερα ξεκινάμε γενική εφημερία με 130 ασθενείς στα τμήματα, πάνω από 40 διασωληνωμένους και 3 κρεβάτια ΜΕΘ ελεύθερα» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των εννέα ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων». «Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος» τόνισε.
Απεργία πείνας από κρατούμενο - κρούσμα στη Λάρισα
Χθες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν νέες συμβολικές διαμαρτυρίες για τη μείωση των κονδυλίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Υγεία. Στη Λάρισα οι κλίνες ΜΕΘ στα δύο νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι γεμάτες και όπως και στη Θεσσαλονίκη το μόνο θετικό στοιχείο είναι η πτώση που καταγράφεται στις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Μεγάλη ανησυχία ωστόσο υπάρχει για τη διασπορά του SARS-CoV-2 στις φυλακές, όπου επιβεβαιώθηκαν 150 κρούσματα ανάμεσα στους κρατούμενους. Εντύπωση προκαλεί η άρνηση των αρμόδιων για μεταφορά ενός θετικού στον κορωνοϊό κρατουμένου με υποκείμενα νοσήματα σε νοσοκομείο. Ο κρατούμενος Κ. Λίογκας ξεκίνησε απεργία πείνας εδώ και πέντε ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματός του και ζητάει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο προκειμένου να επιβιώσει.