Διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σχέση με δίκτυα διακίνησης Σομαλών αιτούντων άσυλο η ΜΚΟ Aegean Boat Report, την οποία κατηγόρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους ξένους ανταποκριτές στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, ο Νότης Μηταράκης με νέο του tweet επιμένει στις χθεσινές καταγγελίες αλλά και στη στοχοποίηση των Σομαλών αιτούντων άσυλο. Συγκεκριμένα γράφει: «Άφιξη 8 Σομαλών σήμερα. στη Χίο, με ακατάλληλη βάρκα, με παρουσία Τουρκικής Ακταιωρού και ανοχή άλλων πλοίων στην περιοχή Επιβεβαιώντας στην πράξη τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου» (σ.σ.: διατηρήθηκε η ορθογραφία).
Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι ο υπουργός αναφέρεται (σ.σ.: στη συνέντευξη Τύπου) στους Σομαλούς αιτούντες άσυλο ως μετανάστες, δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου (Φεβρουάριος 2020) αποδεικνύουν ότι οι Σομαλοί λαμβάνουν άσυλο κατά 91% και αποτελούν την τέταρτη εθνικότητα με τα υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης ασύλου! Απορίες προκαλεί και η αναφορά του ότι «αιτήματα ασύλου από άτομα τα οποία έρχονται από ασφαλές περιβάλλον θα θεωρούνται ως απαράδεκτα. Ως υπουργείο ολοκληρώνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στη διαδικασία». Θα θεωρεί δηλαδή το υπουργείο ασφαλή χώρα τη Σομαλία, η οποία είναι failed state και είναι γνωστό για όποιον έχει συνομιλήσει με αστυνομικό της Υπηρεσίας Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι Σομαλοί είναι μη απελάσιμοι;
«Πρέπει να ζητήσουμε από τον υπουργό να σταματήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του και να τον συμβουλέψουμε ότι εάν θέλει να ισχυριστεί ότι έχουμε ενεργήσει παράνομα ή ακατάλληλα, πρέπει να παράγει κάτι περισσότερο από έναν μικρό αριθμό προσφύγων λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι στην Τουρκία γνωρίζουν το όνομα ‘Aegean Boat Report’» αναφέρει η ΜΚΟ Aegean Boat Report σημειώνοντας ότι «ο κύριος παράγοντας που βοηθά τους λαθρέμπορους και διασφαλίζουν ότι επωφελούνται από τα δεινά των προσφύγων είναι η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. να παρέχει ασφαλείς διαδρομές στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και να υποβάλλουν αίτηση ασύλου, που είναι το νόμιμο δικαίωμά τους».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι μία από τις οργανώσεις που τους τελευταίους μήνες έχουν καταγγείλει παράνομες επαναπροωθήσεις στα νησιά, για τις οποίες Frontex και ελληνική κυβέρνηση έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου.