Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Κωστής Χατζηδάκης / Θα αναδασώσει και εκτάσεις που δεν υπάρχουν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Χατζηδάκης / Θα αναδασώσει και εκτάσεις που δεν υπάρχουν!

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Άλλο ένα πυροτέχνημα εμφάνισε η κυβέρνηση ως Εθνικό Σχέδιο  Αναδασώσεων 500.000 στρεμμάτων έως το 2030 ώστε να το χρησιμοποιήσει  για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους ως «δράση» για την άμβλυνση των επιπτώσεων  της κλιματικής κρίσης.

Μόνο που πληροφορίες λένε ότι οι δασικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι  οι προς αναδάσωση εκτάσεις υπολογίζονται σε 120.000 με 150.000 στρέμματα αφού για το 90%  των καμένων «δουλεύει » η φυσική αναγέννηση εκτός εκείνων που μέσα σε μια μέσα δεκαετία έχουν διπλοκαεί και καταστράφηκε ο σπόρος.

Πέρα από τον εξωπραγματικό αριθμό των 500.000 στρεμμάτων προς αναδάσωση, αναφέρεται ότι θα φυτευτούν 30 εκατομμύρια δένδρα!
Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν περιέχει ούτε τα στοιχειώδη.

Όπως που βρίσκονται επακριβώς οι προς αναδάσωση επιφάνειες, τον αριθμό των μελετών και των έργων που θα χρειαστούν αλλά και εξειδικευμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Εκτός οι αρμόδιες δομές του δημοσίου

Ως επικάλυψη επιστημοσύνης χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε  το ΥΠΕΝ, μια προμελέτη απογραφής και οριοθέτησης των αναδασωτέων περιοχών σε εθνικό επίπεδο 167 περιοχών από την οποία προκρίθηκαν 13, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. 

Πέρα από την προμελέτη του ΑΠΘ που εμφανίζεται ως πρώτο στάδιο του Σχεδίου προστίθενται άλλα τέσσερα από τα οποία απουσιάζουν παντελώς οι καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και διαφαίνεται η δημιουργία ενός άλλου «μαγαζιού» εκτός των δομών της δημόσιας διοίκησης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020 με σκοπό την κινητοποίηση εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κλπ)  και την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το τρίτο, την οργάνωση, το σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών. 

Το τέταρτο στάδιο περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναδασώσεων έως το 2026 και «έναρξη της προσπάθειας με τη φυτευτική περίοδο του 2021» και το τελευταίο την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων έως το 2030.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL