Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Δήμος Αθηναίων / Βροχή από κλήσεις για να πληρωθούν ζαρντινιέρες και λαμπιόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμος Αθηναίων / Βροχή από κλήσεις για να πληρωθούν ζαρντινιέρες και λαμπιόνια

«Έστειλαν κλήση στην κοπέλα μου για παράνομο παρκάρισμα στις 6 Αυγούστου του '17 επί της οδού Ευελπίδων, ενώ εμείς με αυτό το αυτοκίνητο βρισκόμασταν εκείνη την ημέρα για διακοπές» καταγγέλλει γεμάτος αγανάκτηση στην ΑΥΓΗ ο Χ. Η περίπτωσή τους δεν είναι η μόνη. Αυτές τις ημέρες παρατηρείται ένας καταιγισμός από ειδοποιητήρια του Δήμου Αθηναίων, που ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν πρόστιμα δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ έως το τέλος του μήνα για προϊστορικές κλήσεις που τους επιβλήθηκαν, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουν, ακόμη και πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια.

Όπως είναι λογικό, πολλοί από τους πολίτες δεν θυμούνται καν αν διέπραξαν κάποια παράβαση, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι, όπως ο Χ., που αμφισβητούν την εγκυρότητα όσων τους προσάπτονται καθώς, όπως υποστηρίζουν, τις ημερομηνίες που υποτίθεται ότι πάρκαραν παράνομα βρίσκονταν εκτός της πόλης.

«Μου έκοψαν κλήση ενώ ήμουν στο εξοχικό»

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του Π.: «Μου έστειλε ο δήμος κλήση 20 ευρώ για παρκάρισμα που είχε συμβεί 11 Σεπτεμβρίου του 2016! Αυτό γράφει. Και εκδόθηκε τώρα. Δεν έχει προσαυξήσεις και εγώ δεν είχα λάβει κάποιο απόκομμα τότε. Το ίδιο έγινε και στη μητέρα της φίλης μου. Πάλι για παρκάρισμα του 2016. Στο μεταξύ, βρήκα από παλιές τραβηγμένες φωτογραφίες ότι την ώρα που μου κόβουν την κλήση εγώ είμαι στο εξοχικό! Μάλλον ο Μπακογιάννης κάνει εισπρακτική επίθεση για να πληρώσουμε τις ζαρντινιέρες και τα λαμπιόνια του».

Αντίστοιχες είναι και οι καταγγελίες που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, με πλέον ενδεικτική της κατάστασης εκείνη της Δ: «Ο Δήμος Αθηναίων σήμερα το πρωί, εν μέσω πανδημίας, θυμήθηκε να στείλει δύο κλήσεις (80+80 =160 ευρώ) που αφορούσαν παράνομη στάθμευση δύο δίκυκλων (!) (μηχανής δικής μου και του συζύγου) έξω από την οικία μας από τις 24.4.2016, που μάλιστα νόμιζα πως είχαν παραγραφεί! Για την ιστορία, οι κλήσεις είχαν τότε κοπεί γιατί δεν είχαν επάνω Κάρτα Μόνιμου Κατοίκου, όπου στη μια μηχανή είχε απλά ξεκολλήσει η κάρτα με τη βροχή».

Κούρεμα 50% και δόσεις προτείνει η Ανοιχτή Πόλη

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το πλήθος των αντιδράσεων και το γεγονός ότι οι πολίτες υποχρεούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα μέχρι το τέλος του μήνα, η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, έφερε άμεσα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε ένα πλάνο, το οποίο θα μπορούσε να είναι και ωφέλιμο για τον δήμο και όσο το δυνατόν δικαιότερο για τους πολίτες. Πρότεινε συγκεκριμένα να γίνει μια γενναία ρύθμιση για κούρεμα στις οφειλές, που θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 50%, και ταυτόχρονα να αποπληρωθεί το υπόλοιπο των οφειλών σε δόσεις.

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης δεν έγινε αποδεκτή και το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ο δήμος είναι ότι θα δώσει προθεσμία στους πολίτες για την υποβολή ένστασης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών, πολλές από τις οποίες αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ, έχει φτάσει τα τελευταία 19 χρόνια στα 363 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στις ανείσπρακτες οφειλές 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα από τις παραβάσεις αντιστοιχούν σε 1 με 1,5 εκατομμύριο. Ο τρόπος όμως που επιχειρείται τώρα να εισπραχθεί ένα μέρος των οφειλόμενων δεν αντιστοιχεί στη συγκυρία ούτε δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα ν' αντιδράσει. Επί του θέματος η Ανοιχτή Πόλη προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων για την εξέταση μιας συνολικότερης ρύθμισης, με τρόπο ώστε να ωφεληθούν τόσο οι δημότες όσο και ο Δήμος Αθηναίων, που θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των οφειλόμενων ποσών.

«Ο δήμος προσπαθεί να πιαστεί απ' τα μαλλιά του»

Μιλώντας στην «Α» για το ζήτημα ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Κώστας Αλεξίου, ο οποίος παρακολουθεί στενά το θέμα, αλλά έλαβε και ο ίδιος ετεροχρονισμένα κλήση, υποστήριξε ότι ο δήμος στην ουσία προχωρώντας σε αυτή την ενέργεια θυμίζει πνιγμένο που προσπαθεί να σωθεί από τα μαλλιά του. Και όπως εξηγεί, ο λόγος που βεβαίωσε τελευταία στιγμή τα πρόστιμα είναι γιατί επιχειρεί να εξασφαλίσει όπως - όπως κάποια έσοδα, καθώς έχει στραγγίξει τον προϋπολογισμό του και αναμένεται να υπάρξει πολύ μεγάλο έλλειμμα λόγω των μειωμένων εσόδων από τα τέλη, κυρίως όμως λόγω των χρημάτων που έχει δεσμεύσει για έργα που θα γίνουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κλήσεις βγαλμένες από πολύγραφο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την ενέργεια του δήμου και από τον νομικό κόσμο. Η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη τονίζει στην «Α» πως ο δήμος ενεργεί με καταχρηστικό τρόπο, καθώς βεβαιώνει τα πρόστιμα μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο είναι λογικό να θεωρηθεί από τους πολίτες, ακόμη και αν είχαν λάβει τότε αποκόμματα, ότι δεν θα διεκδικηθεί. Συμπληρώνει επίσης ότι ο δήμος προχώρησε σε αυτή την κίνηση με σκοπιμότητα, για να εξασφαλίσει άμεσα χρήματα, καθώς, παρά την υπόσχεση για δυνατότητα ένστασης, στην πραγματικότητα έχει αφαιρέσει από τους πολίτες τη δυνατότητα να αμυνθούν, αφού είναι αδύνατοn να θυμηθούν και ν' αποδείξουν πού βρίσκονταν εκείνη την περίοδο, εκτός κι αν βρίσκονταν, όπως σχολιάζει με δηκτικό τρόπο, στη φυλακή ή νοσηλεύονταν σε κάποιο νοσοκομείο, όπου κρατούνται πρακτικά.

Όπως ανέφερε, υπάρχει πελάτης της στον οποίο έχουν έρθει δέκα κλήσεις για τις οποίες πρέπει να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ. Με βάση τη συγκεκριμένη περίπτωση και μαθαίνοντας για αντίστοιχες καταγγελίες δεκάδων κλήσεων σε ένα άτομο, η κ. Λεγάκη εκτιμά ότι έχουμε να κάνουμε με μiα πρακτική που εμπεριέχει δόλο, με μια πρακτική που δείχνει ότι «βγάλαμε την κλήση στον πολύγραφο». Γι' αυτό και, κατά τη γνώμη της, το ζήτημα είναι «κατεξοχήν πολιτικό» και μπορεί ν' αντιμετωπιστεί «μόνο πολιτικά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL