Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Προσφυγικό / Μονόδρομος για τους πρόσφυγες τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Μονόδρομος για τους πρόσφυγες τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) θα είναι ο μοναδικός προορισμός των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε ολόκληρη τη Θράκη, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κλείνει τις δομές ευάλωτων (ΠΙΚΠΑ Λέσβου, Λέρου), ενώ παράλληλα οι συγκεκριμένες περιοχές εξαφανίζονται πια και από το πρόγραμμα στέγασης του «Εστία».

Αναλυτικότερα, χθες το υπουργείο ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα «Εστία» για ακόμα έναν χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προϋπολογισμό 91.513.400,03 ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου  μέσω έκτακτων πόρων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και  Ένταξης. Ωστόσο, το υπουργείο αποκλείει τις Περιφερειακές Ενότητες της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω,  Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης από την κατάθεση νέων προτάσεων, ενώ για τις ήδη υπάρχουσες σε Χίο και Λέσβο «εντάσσονται έως και 30 Νοεμβρίου 2021, οπότε και διακόπτεται η λειτουργία του προγράμματος» σύμφωνα με το υπουργείο.

Στη νέα φάση του προγράμματος θα υπάρχουν και 150 θέσεις φιλοξενίας για εξαιρετικά ευάλωτες περιπτώσεις, ενώ χθες δημοσιεύθηκε η δεύτερη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει δεχθεί επικρίσεις από οργανώσεις για τη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το καλοκαίρι όταν και το ανέλαβε, ενώ πρόσφατα στις επικρίσεις για ένταξη οργανώσεων χωρίς προτέρα πείρα, ο υπουργός Ν. Μηταράκης είχε απαντήσει λέγοντας ότι είναι ένας τρόπος να «ανοίξει η αγορά» και σε άλλες οργανώσεις και ότι γίνονται έλεγχοι αν κάθε οργάνωση εκπληρώνει όσα της ανατίθενται από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την 1η Ιανουαρίου 2021 «θα αναλάβει επιπλέον 6.500 θέσεις στέγασης, τις οποίες δημιούργησαν και λειτουργούν υπό τη διαχείριση της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».

Έκλεισε και το ΠΙΚΠΑ Λέρου

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με απόφαση του Ν. Μηταράκη έκλεισε και η δομή αλληλεγγύης για ευάλωτους αιτούντες άσυλο στο ΠΙΚΠΑ στη Λέρο και οι εναπομείναντες διαμένοντες, 22 σύμφωνα με το υπουργείο, μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της Λέρου. Την κίνηση αυτή το υπουργείο την εντάσσει «στον εν εξελίξει σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μείωση του αριθμού δομών φιλοξενίας στην ελληνική επικράτεια και τον ουσιαστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες». Ουσιαστικά όμως έχουμε το κλείσιμο δομών αλληλεγγύης με ανθρώπινες συνθήκες, όπως είδαμε και στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου και τη μεταφορά όλων των αιτούντων άσυλο στα ΚΥΤ, εν αναμονή της κατασκευής και των νέων κλειστών κέντρων, ώστε οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να μην είναι πρακτικά καν ορατοί στα νησιά με σαφές κόστος και στην ένταξη των προσφύγων.

Τέλος, το Σάββατο επισκέφθηκε την προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης μαζί με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME Μπεάτα Γκμίντερ, οι οποίοι διαπίστωσαν πρόοδο, με τον υπουργό να παραδέχεται ότι τώρα ολοκλήρωσαν τις μελέτες με το ΙΓΜΕ για την ποιότητα του εδάφους και να μιλά για «αυτονομία της δομής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ώστε να μην επιβαρύνεται το τοπικό νοσοκομείο της Μυτιλήνης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL