Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Κορωνοϊός / Μια πιο δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μια πιο δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη

Γιατροί

Η Θεσσαλονίκη έπεσε... Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από το μέτωπο της πανδημίας του SARS-CoV-2, αφού, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, τα δημόσια νοσοκομεία της έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, έχουν κρασάρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εβδομάδα που ακολουθεί και πολύ πιθανόν και η επόμενη, σύμφωνα με καθηγητές του ΑΠΘ και τα μοντέλα εκτιμήσεων που αναπτύσσουν, αναμένεται να είναι, δυστυχώς, ακόμη πιο σκληρές στα θλιβερά νούμερα των ανθρώπων που καθημερινά χρήζουν νοσηλείας και των ασθενών που θα απαιτηθεί να διασωληνωθούν. Εκτιμούν επίσης ότι θα έχουμε κορύφωση στους αριθμούς των θανάτων έως τα τέλη του Νοεμβρίου, ενώ οι συγκεντρώσεις του γονιοδιώματος του κορωνοϊού στα αστικά λύματα δείχνουν ότι, παρά το lockdown των τριών εβδομάδων, δεν έχει επέλθει επιπεδοποίηση των νέων μολύνσεων και υπάρχει ακόμη αύξησή τους, αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Αν τα παραπάνω επαληθευτούν, σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του ήδη κρασαρισμένου τοπικού συστήματος Υγείας και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο πώς θα αντεπεξέλθει. Όπως τονίζουν νοσοκομειακοί, η κυβέρνηση, αντί ενός σοβαρού σχεδιασμού, συνεχίζει με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ο ιδιωτικός τομέας επέμενε να μην δεχθεί ασθενείς Covid-19, αλλά να νοσηλεύει με το «αζημίωτο» τους «καθαρούς» από τον ιό ασθενείς, προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Ευτυχώς, εγκατέλειψε, προς στιγμή τουλάχιστον, το σχέδιο του «κοβιντοτουρισμού» με τη μεταφορά σοβαρά νοσούντων με τρένο σε νοσοκομεία της Αθήνας ή και άλλων περιοχών, αλλά υπογραμμίζουν ότι ως μέτρο υπολείπεται κατά πολύ από τις εκτιμώμενες ανάγκες του επόμενου δεκαπενθήμερου. «Όταν σε κάθε εφημερία έχουμε έως και 110 εισαγωγές ασθενών, καταλαβαίνετε ότι τα 200 ή 300 επιπλέον κρεβάτια που προστίθενται από τις δύο ιδιωτικές κλινικές θα καλυφθούν σε χρόνο - ρεκόρ και πάλι θα βρεθούμε στο ίδιο αδιέξοδο» είπε στην ΑΥΓΗ γιατρός που δίνει καθημερινή μάχη σε ΜΕΘ Covid-19 δημόσιου νοσοκομείου. Σημείωσε ότι στις δύο κλινικές θα νοσηλευτούν σχετικά ήπια περιστατικά και όχι βαριά, ενώ «το μείζον πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται στην τεράστια έλλειψη κλινών ΜΕΘ και στην απουσία εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα τις στελεχώσει». «Δυστυχώς, βρισκόμαστε συνεχώς πολλά βήματα πίσω από την εξέλιξη της πανδημίας» σχολίασε.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητάνε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα που έχει «χαθεί ο έλεγχος», να συνεργαστεί μαζί τους για να υπάρξει σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο. Τονίζουν ότι, όπως σε κάθε πόλεμο, θα πρέπει άμεσα να γίνει η επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών που διαθέτει η πόλη και να στελεχωθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Ορισμένοι από αυτούς εκτιμούν ότι ήρθε και η ώρα της πολιτικής επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, τουλάχιστον για κάποιες κρίσιμες ειδικότητες, όπως είναι εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και καρδιολόγοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL