Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Προσφυγικό / Τέλος στην κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Τέλος στην κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων

Μικρό κορίτσι προσφυγόπουλο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τον τερματισμό της “προστατευτικής κράτησης” ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, σε συνεργασία και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η πρακτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, έχει φέρει πολλές φορές τη χώρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει στηλιτευθεί από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Θυμίζεται ότι οι πιο πρόσφατες υποθέσεις αφορούν ασφαλιστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άρση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στο Α.Τ. Κολωνού και στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας, τον Οκτώβριο του 2019. Μάλιστα, πάγια θέση νομικών και ανθρωπιστικών φορέων και οργανώσεων είναι ότι πρέπει να υπάρχει στη νομοθεσία η ρητή απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, κάτι που μέχρι τώρα δεν ισχύει για τη χώρα μας. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι νομοθετικές διατάξεις που θα προετοιμάσουν τα δύο υπουργεία δεν διευκρινίζεται μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, “ο μηχανισμός εντοπισμού και παραπομπής που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων", προσθέτοντας ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, ενώ είναι σημαντικό και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Και τα δύο τελευταία υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, ειδική γραμματέα ασυνόδευτων ανηλίκων, κατά την προ εβδομάδας συνέντευξη Τύπου, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται 4.253 ασυνόδευτα ανήλικα.

Βεβαίως, παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν ασυνόδευτα ανήλικα στα τμήματα ή σε άλλες εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. “ειδικά έως τα τέλη του έτους, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και παραπομπής”, διευκρινίζοντας επίσης ότι “σε αυτή τη μεταβατική φάση ο αποτελεσματικός συντονισμός που έχει επιτευχθεί μεταξύ των αρμοδίων αρχών (Ελληνική Αστυνομία, εισαγγελικές αρχές) και της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων επιτρέπει τη μεταφορά των ανηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέγιστο 4-5 ημέρες) ώστε να παραμένουν ουσιαστικά στα τμήματα μόνο για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μεταξύ 4-14 Νοεμβρίου η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικούς φορείς, μετέφερε το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων (170) που βρίσκονταν στα κρατητήρια της χώρας υπό προστατευτική φύλαξη, σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας. Κατά τα ίδια στοιχεία, στις 31 Μαρτίου 2020 σε κρατητήρια σε όλη τη χώρα βρίσκονταν 331 ασυνόδευτα ανήλικα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL