Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Φοιτητές / Ο αγώνας δεν μπαίνει σε καραντίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοιτητές / Ο αγώνας δεν μπαίνει σε καραντίνα

Διαδήλωση φοιτητές

Άμεση ήταν η απάντηση των φοιτητών στο σχέδιο καταστολής και αυταρχισμού στα πανεπιστήμια που επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς χθες πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας με το σύνθημα «Με καταστολή δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές ζητούν μόρφωση, Υγεία» να αντηχεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία

«Απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά για καθηγητές - βιβλία» φώναζαν με παλμό οι φοιτητές που έφτασαν λίγο πριν από τις 12 μ. έξω από το υπουργείο Παιδείας και παρατάχθηκαν, τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις ασφαλείας 2 μέτρων μεταξύ τους, ενώ όλοι τους φορούσαν μάσκες. «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες απ’ όλες τις σχολές» αναγραφόταν στα πλακάτ που είχαν υψώσει.

Συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προτιμήσει να τοποθετήσει αστυνομία στα πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό και υγειονομικά μέτρα είναι παραπάνω από εμφανείς. Η αστυνομική παρουσία για ακόμα μια φορά ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με δεκάδες αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί κατά μήκος της εισόδου του υπουργείου Παιδείας.

«Πανεπιστημιακοί μπράβοι, κάρτες εισόδου και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στις σχολές. Δεν θα τους περάσει» τόνιζαν από τα μεγάφωνα οι φοιτητές, οι οποίοι είπαν ένα ηχηρό «όχι» στις αυταρχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. «Ο αγώνας μας δεν φιμώνεται, ούτε μπαίνει σε καραντίνα. Την ώρα που οι οικογένειές μας κι εμείς βιώνουμε την πανδημία, η κυβέρνηση, αντί να σκέφτεται σχέδιο θωράκισης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους χώρους δουλειάς, για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για να επιστρέψουμε κανονικά στις ζωές μας, σκέφτεται να στείλει την αστυνομία στις σχολές» ανέφεραν οι φοιτητές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πανεπιστημιακή αστυνομία, μπράβους, κλειστές κάμερες και κάρτες εισόδου στις σχολές.

Νέος γύρος επίθεσης βάσει προβοκάτσιας

Στη συνέχεια, τετραμελής αντιπροσωπεία των φοιτητών παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Σημειώνεται ότι στο κοινό τους ψήφισμα οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Αρχιτεκτονικής καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.  Όπως αναφέρουν, «τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ με τον προπηλακισμό του πρύτανη έδωσαν την καλύτερη αφορμή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους φοιτητές, τους συλλόγους μας και τους αγώνες μας, να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης εντείνοντας τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι αυτές οι προβοκατόρικες ομάδες και η δράση που αναπτύσσουν όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, αλλά είναι εχθρικές σε μας και τα δικαιώματά μας. Οι ίδιοι οι φοιτητές τους έχουμε απομονώσει και καταδικάσει δεκάδες φορές μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL