Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Προσφυγικό / Το σχέδιο Αγνοδίκη και το δεύτερο lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Το σχέδιο Αγνοδίκη και το δεύτερο lockdown

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΑΡΚΑ ΛΕΣΒΟΣ
Πρόσφυγες σε φουσκωτή βάρκα προσεγγίζουν την Λέσβο το 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με τη συνέχιση της “Αγνοδίκης”, η οποία όμως ποτέ δεν σταμάτησε να εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε δομές αιτούντων άσυλο και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο δεύτερο lockdown.

Το σχέδιο "Αγνοδίκη", βέβαια, δεν είναι τίποτe άλλο από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ποτέ δεν σταμάτησαν να ισχύουν, ακόμα και όταν τα μέτρα χαλάρωσαν για τον ντόπιο πληθυσμό, γεγονός που επανειλημμένως κατήγγειλαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.  Άλλωστε ο εντοπισμός κρουσμάτων σε δομές και ΚΥΤ σήμαινε ότι η δομή ετίθετο σε καραντίνα με την είσοδο και έξοδο των διαμενόντων να απαγορεύεται, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καραντίνα που σε πολλές περιπτώσεις είδαμε να παρατείνεται με νέες ΚΥΑ ανά δεκαπενθήμερο.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνιζαν ότι μέχρι χθες έχουν καταγραφεί 750 κρούσματα κορωνοϊού και ένας θάνατος (Μαλακάσα) στους περίπου 75.000 αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η "Αγνοδίκη" περιλαμβάνει, πέραν των περιορισμών της κυκλοφορίας, την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων και τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία. Επίσης σημείωναν ότι πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού και ότι ιχνηλατούνται διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ Covid-19.

Κατά τις ίδιες πηγές, στις δομές επιχειρούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ με γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πολιτιστικούς διαμεσολαβητές.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τα ιατρεία που λειτούργησαν με την ευθύνη και πρωτοβουλία της περιφέρειας Β. Αιγαίου στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου είχαν κλείσει τον περασμένο Ιούλιο - Αύγουστο ελλείψει χρηματοδότησης, καθώς το υπουργείο, στο σχετικό αίτημα της Περιφέρειας, είχε απαντήσει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει βάσει της νομοθεσίας τους δήμους. Τον Σεπτέμβριο βρέθηκε τρόπος να χρηματοδοτηθούν, όπως φαίνεται από τη σχετική απόφαση. Ακόμα όμως δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των ιατρείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL