Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.0°C25.1°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C27.6°C
4 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
4 BF 43%
Media / Το ΕΣΡ στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Media / Το ΕΣΡ στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας

ΓΑΔΑ
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Το «μακρύ χέρι» της εξουσίας γίνεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και, αντί να υπερασπίζεται τους πολίτες απέναντι στην εξουσία των τηλεοπτικών σταθμών, υπερασπίζεται τις εκάστοτε εξουσίες όταν προσβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ΕΣΡ υπερασπίζεται την Ελληνική Αστυνομία και επιβάλλει στο Mega, ύστερα από αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., κύρωση ύψους 20.000 ευρώ γιατί «παραβίασε -εκ προθέσεως- την υποχρέωση ακριβούς και με αίσθημα ευθύνης μετάδοσης των πληροφοριών και ειδήσεων, παραπληροφορώντας το τηλεοπτικό κοινό για το πραγματικό περιεχόμενο μεταδοθέντος βίντεο και ανάγοντας απλές πιθανολογήσεις σε τετελεσμένα γεγονότα».

Η υπόθεση ξεκινά στις 16 Ιουλίου 2020 (το ΕΣΡ εδώ έδρασε ακαριαία), όταν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» προβλήθηκε και σχολιάστηκε βίντεο, το οποίο είχε ανέβει την προηγουμένη στον ιστότοπο της "Εφημερίδας των Συντακτών" και στο οποίο εμφανίζονταν αστυνομικοί να κάνουν έλεγχο σε πολίτη και να μεταφορτώνουν σε ένα μηχανάκι άγνωστης ταυτότητας κοντάρια και έναν μηχανισμό που προσομοίαζε με βόμβα μολότοφ. Προηγουμένως, ο σταθμός μετέδωσε ρεπορτάζ σχετικό με επεισόδια που προκλήθηκαν έπειτα από συγκέντρωση κατοίκων κατά της έντονης παρουσίας μεταναστών στην περιοχή τους και αντισυγκέντρωση αλληλέγγυων προς τους μετανάστες.

Κατά τον σχολιασμό, από τους παρουσιαστές της εκπομπής ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με τα παρουσιαζόμενα στο βίντεο.

Η πλευρά του Mega υποστήριξε ότι ο σταθμός προέβαλε το βίντεο αφού είχε ζητήσει πρώτα ενημέρωση από την Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση. Υποστήριξε επίσης ότι ουδέποτε έλαβε ο σταθμός θέση επί του περιεχομένου του βίντεο, αλλά το προέβαλε στο πλαίσιο της υποχρέωσης πληροφόρησης του κοινού, ενώ ενημέρωσε άμεσα για την αντίδραση της Αστυνομίας, γεγονός που ήρε την όποια ασάφεια και σύγχυση του κοινού που υποτίθεται ότι προκλήθηκε από την αρχική μετάδοση του βίντεο.

Παρά τις εξηγήσεις και τα πραγματικά περιστατικά, το ΕΣΡ επέμεινε ότι ο σταθμός «απέδωσε ατιμωτική ενέργεια στους αστυνομικούς». Και επειδή οι αστυνομικοί ουδέποτε υποπίπτουν σε ατιμωτικές ενέργειες... ως γνωστόν, επέβαλε την κύρωση στο κανάλι.

Με την απόφαση αυτή, το ΕΣΡ δημιουργεί νέους κανόνες για τη δημοσιογραφική έρευνα και παρουσίαση: η προβολή οποιουδήποτε βίντεο ταραχών ή συλλήψεων προϋποθέτει όχι μόνο τη δημοσίευση της πλευράς της Αστυνομίας (λες και εδώ υπήρχε η -αντίθετη- πλευρά των συγκεντρωθέντων), αλλά προϋποθέτει επίσης ότι το κανάλι θα πρέπει να συμφωνεί με την οπτική των αστυνομικών αρχών. Το ΕΣΡ πάντως φαίνεται ότι συμφωνεί με την εκδοχή της Αστυνομίας, την οποία θεωρεί αξιόπιστη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL