Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Κυβέρνηση / Αστυνομοκρατία και στα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Αστυνομοκρατία και στα πανεπιστήμια

ΜΑΤ ΑΣΟΕΕ
Οι φωτογραφία από την ΑΣΟΕΕ, στις 24.2.2020, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ τράβηξε όπλο για να εκφοβίσει τους φοιτητές

Ευθεία παραβίαση του συντάγματος και ισοπέδωση του πανεπιστημιακού και ακαδημαϊκού ασύλου, περιορισμός κάθε έννοιας ελεύθερης έκφρασης και αστυνομοκρατία ακόμα και εντός των τειχών των πανεπιστημίων, συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, και φέρνουν στον νου τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας μας. Η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι έντονη.

Παρεμβάσεις αυταρχισμού

Με ένα κρεσέντο αυταρχισμού και με πρόσχημα το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ». Πρόκειται, στην ουσία, για αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα βρίσκονται εντός των χώρων των πανεπιστημίων και θα μπορούν να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, καταργώντας ευθέως το άσυλο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είπε ότι «θα αναβαθμίσει συνολικά τα μέτρα ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα», δηλαδή ότι θα υπάρχει έλεγχος για το ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από τα ιδρύματα, ενώ συζητείται και «η χρήση τεχνικών μέσων», δηλαδή κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων. Επίσης, «αυστηροποιείται η ποινική νομοθεσία για αδικήματα τα οποία τελούνται εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, σημείωσε πως πρόκειται για «θετικές παρεμβάσεις» και στη συνέχεια συγκεκριμενοποίησε τα μέτρα, λέγοντας πως οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στα πανεπιστήμια θα είναι ένστολοι και η φύλαξη θα είναι 24ωρη, αλλά θα διανέμονται στα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Σε ό,τι αφορά την είσοδο των φοιτητών, προσανατολίζονται στην «κάρτα εισόδου», οπότε και εκεί θα υπάρχει έλεγχος.

Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θυμίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας μας. Το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ ήταν μια ψεύτικη πρόφαση για να δρομολογηθεί άμεσα η προσπάθεια της κυβέρνησης να τοποθετήσει αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ, να καταργήσει και στην πράξη το άσυλο -καθώς η κατάργησή του είχε ψηφιστεί πριν από 15 μήνες-, να περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία έκφρασης και να απαξιώσει την αξιοπρέπεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πολύ βολική σύμπτωση και η κατάλληλη συγκυρία, θα σκεφτόταν κανείς.

Παράλληλα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει μειωθεί δραστικά και οι ελλείψεις σε διδακτικό, βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας είναι παραπάνω από εμφανείς, η κυβέρνηση επιλέγει να «επενδύσει» χρήματα τοποθετώντας ένστολους μέσα στα Ιδρύματα. Η κυβέρνηση στερεί χρήματα από την Παιδεία και τα τοποθετεί στην αστυνομοκρατία. Επενδύει στην καταστολή και τον φόβο.

Περιορισμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας

«Το πανεπιστήμιο έχει το αυτοδιοίκητο και τέτοιου είδους παρεμβάσεις παραβιάζουν το σύνταγμα», τόνισε μιλώντας στην «Α» ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. «Το πανεπιστήμιο έχει δική του ευαισθησία, κουλτούρα και παράδοση και μπορεί να απαντήσει σε μια σειρά από άλλες δυσλειτουργίες που υπάρχουν με συνεννόηση ανάμεσα σε όλες τις επιμέρους κοινότητές του», λέει ο κ. Σπουρδαλάκης, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται την πολιτική ηγεσία θεσμικά να παρεμβαίνει σε έναν χώρο που εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια έχει τα προνόμια της άνευ όρων και ορίων ελευθερίας για να σκέφτεται και να βλέπει κριτικά το status quo, ώστε να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου».

Σύμφωνα με τον κ. Σπουρδαλάκη, «το άσυλο βοηθά το πανεπιστήμιο να είναι ελεύθερο από το κράτος, την Εκκλησία και την αγορά. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να μπαίνει ανεξέλεγκτα μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτό πρέπει να είναι ένα έναυσμα ώστε το σύνολο της πανεπιστημιακής οντότητας να σηκώσει τα μανίκια και να βρει τρόπους ώστε να ανοίξουμε τα φτερά μας, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας της συνεχούς κρατικής παρέμβασης. Η Πολιτεία πρέπει να μας προστατεύει ευρύτερα, όχι εντός των τειχών». Μάλιστα, όπως αναφέρει, «την ελευθερία την απολαμβάνουμε για να παίρνουμε το δεδομένο και να το αμφισβητούμε και να ελεγχόμαστε από τους φοιτητές μας. Το πανεπιστήμιο είναι μια συλλογικότητα και ως τέτοια θα πρέπει να μπει στην ατζέντα. Με αυτό που πάει να γίνει περιορίζεται και η ακαδημαϊκή ελευθερία, που χωρίς αυτήν δεν υπάρχει πανεπιστήμιο».

Ν. Φίλης: «Μας οδηγήσουν πίσω στην εποχή του εμφυλίου πολέμου»

«Την πρόσφατη αθλιότητα των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών με τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου αξιοποιεί η κυβέρνηση για να φωνάξει πιο δυνατά ‘νόμος και τάξη’ στα πανεπιστήμια», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είχε καταργήσει πριν 15 μήνες το άσυλο ακριβώς με την ίδια επιχειρηματολογία, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι σε λίγες βδομάδες ‘θα έβγαζε τις κουκούλες’ των παραβατών».

Ακόμα χειρότερα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους και του ιδιότυπου φασισμού, που αυτή τη φορά φοράει αριστερό προσωπείο».

«Πρόκειται για αθλιότητα!» τονίζει ο κ. Φίλης, καθώς «μιλάει για προσωπείο, για να επιτεθεί στην Αριστερά. Μέσα από την ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής, για τους 'δύο φασισμούς', ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων 'τιμωρών'. Τώρα αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί η κυβέρνηση, με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού από ό,τι φαίνεται, διέλυσε την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο».

ΑΣΟΕΕ ΜΠΑΤΣΟΣ
Οι φωτογραφίες από την ΑΣΟΕΕ, στις 24.2.2020, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ τράβηξε όπλο για να εκφοβίσει τους φοιτητές
ΑΣΟΕΕ ΜΠΑΤΣΟΣ
Οι φωτογραφίες από την ΑΣΟΕΕ, στις 24.2.2020, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ τράβηξε όπλο για να εκφοβίσει τους φοιτητές

Δίνουν τα πανεπιστήμια βορά στην ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την κατάργηση του ασύλου και τα περιστατικά αστυνομικής βίας εντός της ΑΣΟΕΕ με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό που προέταξε το όπλο τους στους φοιτητές, έρχεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει την αυθαιρεσία

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πανεπιστημιακή αστυνομία μάς θυμίζουν για μία ακόμα φορά με ποιους έχουμε να κάνουμε. Το καλοκαίρι του 2019, σε πανηγυρικούς τόνους, καταργήθηκε το άσυλο κι αυτό θεωρήθηκε σωτήριο μέτρο για την ‘πάταξη της ανομίας’ στα πανεπιστήμια. Τότε δόθηκε και το σύνθημα στην ΕΛ.ΑΣ., από ένα υπουργείο που ακόμα αναζητά τον ναζί Λαγό, πως τα πανεπιστήμια περνάνε πλέον στα χέρια της», λέει στην «Α» η Άννα Μ., φοιτήτρια από το ΕΜΠ. «Έτσι και έγινε, έτσι τα βιώσαμε όσοι βρεθήκαμε στον δρόμο στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που πνίγηκαν στην καταστολή, όσοι βρεθήκαμε στις σχολές μας που έγιναν προπύργια αστυνομικής βίας. Από τότε συνεχίζει να γράφεται ένας μακρόσυρτος κατάλογος διώξεων αγωνιζόμενων φοιτητών και αντιφασιστών».

«Και τώρα; Τώρα έρχεται ο Μητσοτάκης με τον Χρυσοχοΐδη και την αγαστή συνεργασία τους με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους να επισφραγίσουν αυτά που επισημαίνουμε ως ενεργοί φοιτητές. Τότε ήθελαν να μας πείσουν πως με την κατάργηση του ασύλου θα επέλθει η ακαδημαϊκή ειρήνη, τώρα θέλουν να μας πείσουν πως με την ΕΛ.ΑΣ. και επίσημα στις σχολές μας θα νιώθουμε ασφάλεια. Η επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ, ένα απολύτως καταδικαστέο περιστατικό, έγινε η αφορμή της ανακοίνωσης της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Με άλλα λόγια, τέτοια περιστατικά βολεύουν τη συγκεκριμένη ακραία κυβέρνηση, ώστε να ξεδιπλώσει περισσότερο το αντι-εκπαιδευτικό και αντικοινωνικό της πρόσωπο. Δεν είδαμε, όμως, να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της με την ίδια ένταση η κυβέρνηση όταν όπλα βγήκαν μέσα στην ΑΣΟΕΕ, ούτε όταν 200 φοιτητές και φοιτήτριες σαν όμηροι εγκλωβίστηκαν από ΜΑΤ», επισημαίνει η Άννα.

«Ρητά λοιπόν υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως οι ανάγκες μας βρίσκονται στα 7,5 εκατομμύρια που μας στερεί από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία και όχι στη στολή και στα κλομπ ενός αστυνομικού, που, τη στιγμή που μας ‘προστατεύει’, βγάζει το όπλο του και μας ‘πυροβολεί’. Θα είμαστε απέναντι σε όποια προσπάθειά τους να κάνουν τα πανεπιστήμια μας αρχηγεία της ΕΛ.ΑΣ.. Εκεί ζούμε και αναπνέουμε εμείς και όχι το άρρωστο καθεστώς που ριζώνουν στις κοινωνίες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL