Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.8°C22.4°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
0 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C23.2°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.4°C17.4°C
1 BF 84%
Πειραιάς / Σύγκρουση ναρκοθηρευτικού με εμπορικό - ρυμουλκήθηκε τραυματισμένο στη Σαλαμίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πειραιάς / Σύγκρουση ναρκοθηρευτικού με εμπορικό - ρυμουλκήθηκε τραυματισμένο στη Σαλαμίνα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΛΛΙΣΤΩ Μ-63 ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το ναρκοθηρευτικό Καλλιστώ (M-63) βρέθηκε υπό προς το παρόν αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πορεία μεγάλου εμπορικού πλοίου μεταφοράς container έξω από το λιμάνι του Πειραιά, στις 07.30 περίπου το πρωί της Τρίτης. Δείτε περισσότερα για το ναρκοθηρευτικό του ΠΝ εδώ.

SCREENSHOT marinetraffic ΚΑΛΛΙΣΤΩ MAERSK LAUNCESTON
Screenshots/marinetraffic
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΛΛΙΣΤΩ Μ-63 ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Το αρχηγείο του Λιμενικού και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) στην ανακοίνωσή του για το συμβάν, αναφέρει ότι στις 07.40 το πρωί της Τρίτης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του για την σύγκρουση μεταξύ του ναρκοθηρευτικού ΚΑΛΛΙΣΤΩ (M-63) στο οποίο επέβαιναν 27 μέλη πλήρωμα και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) MAERSK LAUNCESTON σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου του λιμένα του Πειραιά.

Αμέσως μετά την σύγκρουση, στο ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκλήθηκε εισροή υδάτων. Στο σημείο έσπευσαν με οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος τρία περιπολικά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν άλλα δύο αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα δυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τέσσερα ρυμουλκά.

Περισυνελλέγησαν τα μέλη του πληρώματος του ΚΑΛΛΙΣΤΩ και επιβιβάστηκαν σε περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και το πλοίο ΠΝ. Δύο εξ αυτών ήταν τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, όπου όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο σημείο προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση, κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιών και από μικρή ποσότητα καυσίμων. Σκάφη ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα συνέλεξαν και απομάκρυναν το σύνολό τους.

Screenshot ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του MAERSK LAUNCESTON

Το υπουργείο Ναυτιλίας και το αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσαν επίσης ότι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου.

Σημειώνεται ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται η σύγκρουση φαίνεται να έγινε εντός του διαύλου που χρησιμοποιούν τα μεγάλα εμπορικά πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας για να προσεγγίσουν και να αποπλεύσουν από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, την διακυβέρνηση του εμπορικού πλοίου την ώρα της σύγκρουσης είχε ήδη αναλάβει αξιωματικός του πληρώματος, καθώς είχε αποβιβαστεί νωρίτερα ο πιλότος που το καθοδήγησε στην έξοδο από τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά. Σημειώνεται ότι συνήθως επιβάλλεται μικρότερα σκάφη που θέλουν να διασχίσουν τέτοιους διαύλους να «παραχωρούν προτεραιότητα» στα μεγαλύτερα εμπορικά. Τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύγκρουση αναμένεται να διαλευκάνουν οι επίσημες ανακοινώσεις που αναμένονται.

marinetraffic MAERSK ​ LAUNCESTON
marinetraffic

Ρυμουκλήθηκε τραυματισμένη στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας η ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Η σύγκρουση με το MAERSK LAUNCESTON, σημαίας Πορτογαλίας, που έβγαινε από το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά όταν συνέβη το ατύχημα, ήταν σφοδρή, ειδικά λόγω της τεράστιας διαφοράς στη μάζα των δύο πλοίων και οδήγησε στο να κοπεί το πίσω μέρος του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού. Το κύριο τμήμα του παρέμεινε στην επιφάνεια, αν και έχει πάρει κλίση.

Ο πολύ σοβαρός «τραυματισμός» του κήτους του ναρκοθηρευτικού εξηγείται και από το γεγονός ότι δεν είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, όπως τα περισσότερα μεγάλα σκάφη του ΠΝ, αλλά από υαλονήματα, προκειμένου να μην προσελκύει μαγνητικές νάρκες.

Δύο τουλάχιστον μέλη του πληρώματός του βρέθηκαν στο νερό και περισυνελέγησαν από την θάλασσα από τα πρώτα σκάφη που έσπευσαν στο σημείο.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο.

Νωρίς το μεσημέρι, με την βοήθεια ρυμουλκών, το ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε φτάσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ Μ-63 ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 27102020
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νεκτ. Σαντορινιός: Αναμένουμε την άμεση διευκρίνιση των αιτιών της σύγκρουσης

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει ότι «η σημερινή σφοδρή σύγκρουση του εμπορικού πλοίου MAERSK LAUNCESTON με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί ένα σοβαρό περιστατικό. Ευχόμαστε οι τραυματίες να έχουν ταχεία ανάρρωση και όλοι οι επιβαίνοντες να είναι καλά στην υγεία τους. 

Σημαντική στην αποτροπή μιας χειρότερης έκβασης ήταν η συνεισφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή, που έσπευσαν στο σημείο της πρόσκρουσης και συνέβαλαν στην περισυλλογή των ναυαγών.

Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε πρωταρχική ανάγκη την ασφαλή μεταφορά του πλοίου και την ενίσχυση της αντιρρυπαντικής διαδικασίας με περισσότερες δυνάμεις. Η περιοχή του Πειραιά και της Ψυτάλλειας δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση σε θαλάσσια ρύπανση. Περιμένουμε αρμοδίως ενημέρωση για την πορεία των εν λόγω ενεργειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το περιβάλλον και να νιώσει ασφαλής η τοπική κοινωνία. 

Αναμένουμε ακόμη την άμεση διευκρίνιση των αιτιών της σύγκρουσης, έτσι ώστε να μην μείνει τίποτα αναπάντητο που να επηρεάζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL