Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Νίκος Μπελογιάννης / Πέθανε ο γιος του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Μπελογιάννης / Πέθανε ο γιος του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 68 χρόνων ο αγωνιστής της Αριστεράς Νίκος Μπελογιάννης.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες νοσηλευόταν στο «Λαϊκό Νοσοκομείο».

Ήταν χημικός μηχανικός, γιος του ιδεολόγου και αγωνιστή της αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη, που είχε εκτελεστεί το 1952 στο Γουδή, και της Έλλης Παππά, δημοσιογράφου και συγγραφέα, ανιψιός επίσης της εμβληματικής Διδώς Σωτηρίου.

Γεννήθηκε στη φυλακή το 1951. Έναν χρόνο αργότερα εκτελέστηκε ο πατέρας του, ο «Άνθρωπος με το γαρύφαλλο», Νίκος Μπελογιάννης ενώ η μητέρα του Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964. Ο ίδιος μεγάλωσε με την θεία του, Δ. Σωτηρίου.

Η Έλλη Παππά, που δεν εκτελέστηκε ως μητέρα βρέφους, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τη διαφορετική αντιμετώπισή της, στα δεκατρία χρόνια της φυλακής, δημιουργούσε βιβλία για το παιδί. Εκτός από τη συγγραφή και τη διασκευή τους έκανε τις ζωγραφιές και με συναρπαστική λεπτομέρεια αναλάμβανε και τη βιβλιοθεσία τους. Στο χώρο των φυλακών, η Έλλη Παππά και ο γιος της Νίκος Μπελογιάννης βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν βαθιά μέσω της ανάγνωσης βιβλίων και να αποκτούν τη συνθήκη ελευθερίας και της συνάντησης με τον άλλον.

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νίκος Μπελογιάννης συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τους δημοκρατικούς αγώνες και την υπόθεση της Αριστεράς

 «Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν άνθρωπος αθόρυβος, με ανοιχτές ιδέες υπήρξε συνεπής και ακούραστα μαχητικός», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη.

«Ο Νίκος Μπελογιάννης συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με του δημοκρατικούς αγώνες και την υπόθεση της Αριστεράς.

Γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, γεννημένος μέσα στη φυλακή το 1951 ένα χρόνο πριν την εκτέλεση του πατέρα του, ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, μεγάλωσε με τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του" αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL