Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Προσφυγικό / Τι θα γίνει με το ΠΙΚΠΑ Λέσβου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Τι θα γίνει με το ΠΙΚΠΑ Λέσβου;

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει στην ελληνική κυβέρνηση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ώστε να απαντήσει σχετικά με την επικείμενη εκκένωση του ΠΙΚΠΑ Λέσβου και την απομάκρυνση λεχώνας αιτούσας άσυλο και του νεογέννητου παιδιού της που υπέβαλαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του δικαστηρίου επικαλούμενες παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η αίτηση έγινε με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), ενώ σύμφωνα με πηγές της “Α” παράλληλα έχουν γίνει αντίστοιχες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από μια ακόμα μητέρα με τα παιδιά της και μια οικογένεια από το Αφγανιστάν, που επίσης διαμένουν στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου και θα κληθούν να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με το ΕΣΠ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δίνει προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου “να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: Εάν υπάρχει απόφαση να απομακρυνθούν οι αιτούσες και να κλείσει η δομή ΠΙΚΠΑ. Εάν μπορούν οι αιτούσες να προσβάλουν αυτή την απόφαση ενώπιον εθνικών δικαστηρίων. Πότε θα λάβει χώρα αυτή η απομάκρυνση. Εάν έχει δοθεί στις αιτούσες εναλλακτική λύση”.

Η οργάνωση με τη σειρά της εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για την εξαγγελθείσα εκκένωση του ΠΙΚΠΑ και καλεί τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν το σχέδιό τους για την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ, που επί πολλά χρόνια έχει φιλοξενήσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες προσφύγων.

Το ΠΙΚΠΑ σήμερα

Αυτή τη στιγμή το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 74 ευάλωτους αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους οικογένειες με παιδιά, οι οποίες έχουν βρεθεί εκεί έπειτα από σχετικές παραπομπές της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής ή της  Ύπατης Αρμοστείας, σύμφωνα με την Αλληλεγγύη Λέσβου. Κατά τις ίδιες πηγές, την περασμένη Παρασκευή μεταφέρθηκαν σε δομές στην ενδοχώρα από την ειδική γραμματεία ασυνόδευτων ανηλίκων και τα 17 ασυνόδευτα ανήλικα που έμεναν στο ΠΙΚΠΑ έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε προ μηνός εξαγγείλει την εκκένωση του χώρου, ο οποίος όμως ανήκει στο υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη δομή στην οποία δρα η Αλληλεγγύη Λέσβου, η οργάνωση η οποία προήλθε από τους εθελοντές που λειτουργούσαν τον χώρο από το 2012 και βραβεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Βραβείο Νάνσεν από την  Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Είναι η όγδοη φορά από το 2013 που η Αλληλεγγύη Λέσβου προσπαθεί να σώσει τον χώρο του ΠΙΚΠΑ καθώς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ασφαλιστικά μέτρα από ξενοδόχους, συνεχείς οχλήσεις, καταγγελίες, ακόμα και την προ δύο ετών απόφαση της τότε περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου να κλείσει ο χώρος.

Μέχρι στιγμής η Αλληλεγγύη Λέσβου έχει στείλει δύο επιστολές -την τελευταία χθες- προς τους αρμόδιους φορείς ζητώντας ενημέρωση, συνάντηση και παράταση της λειτουργίας της δομής για να προστατευθεί ο ευάλωτος αυτός πληθυσμός, χωρίς να έχει υπάρξει, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης, καμία απάντηση.

Η υπάρχουσα προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Ν. Μηταράκη.

Διεθνείς φορείς ζητούν ανάκληση της εκκένωσης

Ωστόσο η Αλληλεγγύη Λέσβου είχε ενημερωθεί από την αστυνομία ότι πρόκειται να προχωρήσει σε εκκένωση του χώρου του ΠΙΚΠΑ στις 15 Οκτωβρίου έπειτα από επιστολή της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η εκκένωση από την αστυνομία τελικά δεν έγινε τότε, ενώ μεσολάβησε και μια ακόμα βροχή που μετέτρεψε τον πρόχειρο καταυλισμό του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ σε λασπότοπο.

Μάλιστα, με φόντο τις συνθήκες που επικρατούν στο Καρά Τεπέ, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλούσε το υπουργείο να μην προχωρήσει στο κλείσιμο ούτε του ΠΙΚΠΑ ούτε του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ για ευάλωτους πρόσφυγες καθώς και οι δύο αυτές δομές θεωρούνται ως οι πιο ανθρώπινες λύσεις, ειδικά για ευάλωτους με προβλήματα υγείας πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε επείγουσα δράση με επιστολές στον αρμόδιο υπουργό καθώς και στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας να μην κλείσει το ΠΙΚΠΑ. “Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν την απόφαση να κλείσουν το ΠΙΚΠΑ, να αφήσουν την οργάνωση να λειτουργεί ελεύθερα, να προστατεύσουν τους περίπου 100 κατοίκους του και να διασφαλίσουν και να προωθήσουν ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους για αιτούντες/ούσες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα” σημειώνει η οργάνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL