Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Προσφυγικό / Οι τρεις φράχτες του Έβρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Οι τρεις φράχτες του Έβρου

Στον απόηχο της συνόδου κορυφής, όπου δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να μεταβεί, το Σάββατο, στον Έβρο και να παρακολουθήσει την παρουσίαση, που έγινε στις Φέρες, για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο. «Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, δεσμευόμενος να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζεται και ο παλιός που είχε μήκος 10 χιλιομέτρων.

Η ιδέα για την επέκταση ή, ορθότερα, για την κατασκευή νέων φραχτών, καθώς, σύμφωνα με την παρουσίαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, πρόκειται για την κατασκευή τριών φραχτών σε διαφορετικά σημεία και την επέκταση του υπάρχοντος κατά 500 μέτρα, διατυπώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία πια δεν θα συγκρατεί τους Σύρους πρόσφυγες από το να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αμυντικό δόγμα με οσμή Σαμαρά

Η απόφαση ελήφθη σχεδόν αμέσως, καθώς ήδη από τον Ιούνιο είχε ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο συνεργάστηκε και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της κατασκευής αυτής, θα φτιαχτούν, σύμφωνα με την παρουσίαση, και οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον ελληνικό στρατό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου, η κατασκευή του νέου φράχτη “θα συμβάλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς, πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου, αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή”.

Ωστόσο, οι φράχτες και τα τεχνητά εμπόδια σε μεταναστευτικούς δρόμους μόνο ως μηνύματα μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς ήδη μετράμε σχεδόν οκτώ χρόνια από την ολοκλήρωση του πρώτου φράχτη που είχε κατασκευαστεί μετά από εξαγγελία τού τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Διά της αποτροπής η μεταναστευτική πολιτική

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος εισόδου για να ζητήσει κάποιος άσυλο, ενώ, παράλληλα, καταγράφονται καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο τόσο στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Η αποτυχία δε των φραχτών να συγκρατήσουν μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές είχε φανεί και από τον φράχτη των ισπανικών θυλάκων Μελίγια και Θέουτα. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην "Α" το 2011 ο Jaume Castan Pinos, διδάκτωρ της Σχολής Διεθνών Πολιτικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Queen's University στο Μπέλφαστ, που είχε κάνει τη σχετική έρευνα, είχε αναφέρει: "Μπορεί να συναχθεί πως η οχυρωματική πολιτική έχει αποτρέψει μετανάστες και διακινητές, οι οποίοι όμως ουσιαστικά υποχρεώθηκαν να βρουν νέες διαδρομές, όπως τα Κανάρια νησιά, τα νησιά του Αιγαίου, τον Έβρο... Βέβαια, η πολιτική αυτή είχε θύματα. Από το 2002, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως εξαιτίας του συρματοπλέγματος".

Με την ευχή της Ε.Ε., και μόνον

Μάλιστα στην έκθεση που δημοσίευσε, μόλις χθες, η HumanRights360, με τίτλο “Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εποχές στρατιωτικοποίησης των συνόρων”, επισημαίνεται ότι έχουμε αύξηση των θανάτων αιτούντων άσυλο σε τροχαία κατά τις καταδιώξεις από την αστυνομία.

Το κόστος δε των τριών αυτών νέων φραχτών και της ανακαίνισης του παλιού θα φτάσει τα 63 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χρήματα που θα αφαιρεθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό, γιατί, παρά τις συνεχείς επικλήσεις περί ευρωπαϊκών συνόρων, η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τον φράχτη. Μάλιστα, όταν το 2011-2012 κατασκευαζόταν ο πρώτος φράχτης, η Ε.Ε. είχε αρνηθεί να τον χρηματοδοτήσει λέγοντας ότι δεν θα ήταν αποτελεσματικός, ενώ ο ίδιος ο υπουργός τότε είχε παραδεχθεί ότι δεν το μέτρο αυτό δεν αποτελούσε επιταγή της Frontex ή υποχρέωση που απορρέει από κάποια συμφωνία.

Βέβαια, οι συνεχείς επισκέψεις Ευρωπαίων υπουργών ή του επικεφαλής της Frontex, ειδικά μετά τον Μάρτιο, και η αποστολή και αυστριακών αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό και με τις προτάσεις της Κομισιόν για το Νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση, φανερώνουν ότι το δόγμα της αποτροπής, αποτελεσματικής ή μη, είναι αυτό που έχει επιλέξει η Ε.Ε. και απλώς το διανθίζει κατά καιρούς με ευχολόγια ή γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL